23948sdkhjf

Valutec har sålt rekordmånga styrsystem i år

Många sågverk i Norden har under året uppgraderat styrsystem för virkestorkning. Valutec, som är Europas ledande leverantör av utrustning för virkestorkning har sålt rekordmånga styrsystem, 158 stycken.
- Det har funnits många föråldrade system ute på sågverken tidigare, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec, som sålt hela 158 system under 2013. Han fortsätter:

- Moderniseringen som de nya styrsystemen innebär kommer att vässa produktionen av trävaror och innebära en ökad kvalitet på slutprodukten.

Bland de kunder som investerat i nya styrsystem finns bland annat finska UPM i Jakobstad, som under sommaren installerade ny styrning i 32 virkestorkar och Setras sågverk i Nyby, som köpt 19 system. Men även mindre sågverk som ATA Timbers anläggning Widtskövle i Everöd, har beslutat att satsa på modernare styrning.

- Genom att simulera torkprocesser för olika virkesdimensioner i förväg kan vi bli mer exakta i att komma nära rätt fuktkvot för virket. Det är avgörande för den slutliga kvaliteten, säger Greger Jansson, produktionschef på ATA Timber Widtskövle som installerar sex styrsystem i torkar som kommer att vara i drift i slutet av februari.

Valutecs styrsystem är sammankopplat med simulatorn Valusim. Systemet är det enda på marknaden som ger användaren möjligheten att optimera virkestorkningsprocessen utgående från kvalitet, kapacitet och energiförbrukning.

- Ur ett ekonomiskt perspektiv är det särskilt viktigt att beakta kvaliteten för att undvika nedklassningar som sänker priset på slutprodukten, säger Thomas Wamming, utvecklingschef på Valutec. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093