23948sdkhjf

Småhusbyggandet ökar med 30 procent till jul

För andra året i rad har Prognoscentret analyserat pepparkakshusmarknadens utveckling. Prefabbyggandet går framåt på bekostnad av lösvirkesbyggandet, skriver de i ett pressmeddelande.
Prognoscentret kan nu för första gången rapportera om hur denna marknad utvecklar sig över tid. Mycket tyder på att pepparkakshusbyggandet följer utvecklingen på bostadsmarknaden, varför det finns det anledning att följa utvecklingen för svenskt pepparkakshusbyggande på nära håll.

Till att börja med rapporteras en uppgång i byggandet jämfört med förgående år, och detta med råge! Förra året byggdes uppskattningsvis 1,4 miljoner pepparkakshus i Sverige. I år beräknas drygt 1,8 miljoner hus påbörjas, en ökning med drygt 30 procent. Exempelvis ökar antalet småhus med 8 procent, en utveckling som rimmar väl med förväntningarna på småhusmarknaden för bostäder (även om utvecklingen för den senare tros öka något mer blygsamt).

Överraskande är att det även kommer byggas en hel del kyrkor (knappt 150 000 stycken). En detaljerad analys av drivkrafterna bakom utvecklingen kommer att påbörjas under 2014.

Centret ser tydliga tendenser till ökad produktivitet med högre användning av prefabricerade konstruktioner i byggandet. Det är i stort sätt lika många entreprenörer som förser marknaden med pepparkakshus i år som förra året, vilket innebär att produktiviteten har ökat med 15 procent. Den ökade prefabriceringsgraden gör också att entreprenörerna lättare kan anpassa sig till förändringar i efterfrågan. Samtidigt minskar omstruktureringen hushållens kontroll över insatsvaroronas ursprung, något som de vikande siffrorna för miljöcertifierade byggmaterial vittnar om.

På sikt finns tendenser till en jämnare könsfördelning vad gäller arbetskraftens sammansättning. Inom pepparkakshusbranschen är det framförallt kvinnorna som lägger ut byggandet på entreprenad. En allt större del av projekten upphandlas sedan av unga män, men även unga kvinnor anlitas där möjligheterna dyker upp. I förlängningen påverkar denna trend ungdomsarbetslösheten som minskar till följd av målmedvetna insatser från diverse myndigheter, såsom föräldrar och pådrivande storasyskon.

Prognoscentret är Nordens ledande leverantör av högkvalitativa marknadsanalyser inom bygg- bostads- och fastighetsmarknaderna. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095