23948sdkhjf

Klart grabben ska ha ett sågverk …

Inför den stundande julen får vi mängder av erbjudanden och förslag. Roliga leksaker, mjuka paket och även gåvor som ska skickas vidare till behövande.
Naturskyddsföreningen vill övertala oss att köpa skog för att spara den för framtiden. Helt okej, förstås. Att göra en insats för naturvården genom att köpa en bit skog och spara den är både trevligt och nyttigt. Nu finns det redan en hel del skog sparad i Sverige, trots de låga procentsiffror som syns i debatten. Men lite till skadar inte.
Men om det blir mycket till?
Naturskyddsföreningen framhåller i sina annonser att sparad skog är ”den mest miljövänliga julklapp man kan tänka sig”. Jag vill hävda att julens mest miljövänliga julklapp är av trä, som miljö- och klimatsmart alternativ till fossila råvaror. En satsning på bred front för ökad användning av skogsråvara ger viktiga bidrag till kampen för klimatet.
Och vilken miljökamp i dag är inte underordnad kampen mot växthuseffekt och framtida miljökatastrofer i dess fotspår?

Det finns inga motsättningar mellan att förbättra klimatet, öka träanvändning, värna art­rika skogsmiljöer och ge möjligheter för människor att uppleva vacker skog. I det svenska skogsbruket, när det bedrivs på rätt sätt, går det bra att kombinera. En ”vacker skog” i Sverige är nästan alltid planterad, röjd och gallrad av en skogsägare. När den avverkas står nya generationer skog redo att ta över.
En biobaserad ekonomi med skogsråvara i botten ger samtidigt ekonomisk bärkraft åt stora delar av Sverige som skulle ha svårt att leva annars. Att ge människor möjlighet att leva utanför storstadsområdena bör väl också ge fördelar för miljön.
Årets miljövänliga julklappar för mig blir därmed sådana som är gjorda av trä, papper och andra miljövänliga råvaror. Gärna kläder av cellulosa från träråvara. Jag kan även tänka mig saker av plast, faktiskt. Biobaserad plast …

Jag vill inte gärna ge finansiella råd, men för miljöns skull vill jag även slå ett slag för investeringar i träindustrin. Klart grabben ska ha ett sågverk! På kort sikt vet man förstås inte hur det går ekonomiskt, men på längre sikt är trä och skog vinnande branscher om vi bara fortsätter att använda dess ständigt växande resurser. Jag lovar! Då kan tomten fortsätta att köra sin släde (gissa vad den är byggd av?) och slippa övergå till svävare för att ta sig fram över polarvidderna. God jul, alla läsare! Vi hörs 2014!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093