23948sdkhjf

Största CLT-projektet mot målsnöret

Snart är det inflyttning i de sista av de fem niovånings CLT-husen i Trondheims studentområde Moholt. Med nästan 6000 kubikmeter CLT är detta ett av världens största massivträprojekt någonsin. – Projektet är en väldig succé, menar Sigbjørn Faanes, projektledare vid Veidekke.
De fem husen i studentområdet i Trondheim är nio våningar höga, åtta av dem helt i massivträ. Utsidorna är klädda i Kebony, trä behandlat med en alkohol för att bli extremt beständig. Innanför skalet är det mesta av CLT, från Stora Ensos fabrik i Ybbs, Österrike och hitskickat med tåg i stora stycken.

Själva monteringen har gått snabbt, cirka fem veckor per åttavåningshus. Arbetet har varit snabbt, effektivt – och tyst!

– Alla som arbetat här älskar det här projektet, konstaterar Sigbjørn Faanes. Elektriker och VVSare som varit vana vid tungt arbete med att göra hål i betong, och som ofta står i damm och buller hela arbetstiden, behöver nu inte ens göra hål i trämaterialet. Nästan alla hål görs i fabriken, och installationer fästs med träskruv.

Ljudnivån är påtagligt låg, det mesta som hörs är Elton John från en radio som byggarna har för att det inte ska bli alldeles för tyst.

– Bygget sker ju också mitt i ett existerande bostadsområde, så att ljudnivån är låg är viktig också för att projektet ska accepteras av grannarna, säger Sigbjørn Faanes. I dag pågår en medveten förtätning av hela centrala Trondheim, så den faktorn är intressant även vid sidan av detta projekt.

Drygt 600 studentrum, stor förskola, bibliotek, tvätteri och gym är bland det som nu snart står klart i norra utkanten av universitetsstaden Trondheim.

Läs ett stort reportage om projektet i Moholt i NTT nr. 10 som kommer ut den 21 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062