23948sdkhjf

Mjukt trä blir hårt

Ny forskning visar att man genom valsning kan få furu att bli lika hårt som ek. Med metoden kan förädlingsprocessen automatiseras, vilket skulle kunna bidra till att värdet på svensk skogsråvara ökar. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har Swerea valsat trä i utrustning som används vid valsning av stålprodukter. Resultaten visar att furu kan få en hårdhet som motsvarar ek vilket är fördelaktigt för till exempel ett golvmaterial. Tekniken har stor potential att kunna användas för flertalet andra produkter.
– Vi fick bra resultat direkt och trä- och skogsindustrin är väldigt intresserade av metoden, säger Annika Nilsson, forskare på Swerea.

Vanligtvis formas trä genom pressning vilket är en långsam metod som är känslig för de kvistar som finns i materialet. Valsning har visat sig bearbeta de hårda kvistarna snabbt och effektivt och ge en jämn tjocklek hos den valsade produkten. Egenskapen att kunna komprimera kvistar sänker kvalitetskraven på den inkommande råvaran.

– Förhoppningsvis kan projektet bidra till att stärka konkurrenskraften, minska transporter och skapa fler arbetstillfällen i skogslänen, säger Annika Nilsson.

Swerea menar att metoden öppnar nya vägar att automatisera förädlingsprocessen, vilket kan skapa möjligheter att tillverka träprodukter till en lägre kostnad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359