Framtiden är här för stora trähus

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Jessika Szyber är affärsutvecklingschef vid Stora Enso och något av en ambassadör för träbyggande. – Det roligaste är att intresset inte längre handlar enbart om nyfikenhet eller framtidsdrömmar. De flesta som kontaktar oss i dag frågar om konkreta projekt, man vill veta om vi kan leverera det material de behöver till ett planerat bygge.

Jessika Szyber konstaterat att det finns mycket att göra för att forma det ”ekosystem för träbyggande” som hon vill bidra till att skapa.

– Kunskapsnivån behöver höjas inom många företag och hela led i byggprocessen. Stora Enso:s byggsystem är vårt bidrag till en nödvändig höjning av kunskapsnivån. Vi arbetar nu med att nå grupper som arkitekter, konstruktörer, entreprenörer och bostadsutvecklare. Det handlar mycket om att öka kunskaperna om vad man kan göra med byggkomponenter som CLT och LVL, men också om att alla behöver lära sig mer om hur alla andra i kedjan kan arbeta med trä. Entreprenörer och bostadsutvecklare behöver veta vilken teknik som krävs för att uppfylla de krav som ställs, arkitekten behöver veta vilka konstruktionslösningar som finns, och så vidare. På det sättet kan vi skapa bra förutsättningar för samarbeten.

Jessika Szyber betonar de möjligheter som finns i att träbyggande lämpar sig så väl för industriellt byggande. Lägger man tillräckligt med tid på planering kan man tjäna mångdubbelt längre fram i kedjan när fler människor och resurser är engagerade.

– Genom att bygga höghus med massivträ som stommaterial kan vi bygga snabbare men ändå bibehålla ett stort utbud av byggnadsstilar. Vår produktion är fullt kompatibel med BIM, vi skapar en 3D-modell direkt från BIM-modellen som arkitekt och konstruktör tagit fram för att tillverka panelerna och sedan gör CNC-maskinerna ursparning och håltagning.

Resultatet blir färre misstag och omarbetningar på byggarbetsplatsen. Dessutom kan logistiken optimeras genom att man lastar paneler utifrån hur de ska monteras.

Det faktum att system som BIM, CNC-maskiner och så vidare fungerar så väl tillsammans genom kedjan innebär också fördelar för arkitekter och samhällsutvecklare, eftersom det innebär att man har väldigt god kontroll över hur slutresultatet blir. Arkitekter som arbetat med träprojekt har uttryckt uppskattning för att slutresultatet blir som de har tänkt sig, medan andra sätt att bygga innebär en större risk för att saker förändras under projektets gång.

I dag är det allt mindre klimatfrågan som nämns i samband med träbyggande, den har etablerat sig inte minst på politisk nivå som en underliggande positiv faktor. Nu är det snabbheten, möjligheterna att få planeringen att hålla och inte minst god miljö på och runt byggplatsen som är de dominerande argumenten. Den låga ljudnivån är inte minst viktigt när man bygger i befintliga bostadsområden eller när boende flyttar in i ett område som håller på att byggas.

– Jag besökte nyligen vårt stora CLT-projektet i Tromsö, där man bygger studentbostäder, berättar Jessika Szyber. På en byggarbetsplats med massivträ som stomme hörs bara kranen, spikpistoler och de handhållna borrarna. I Tromsö hördes också olika typer av musik från våningsplanen, vilket tillsammans med den rena och torra miljön gav ett intryck av att husen redan var bebodda. Det är en enorm skillnad mot hur det känns att vara på en traditionell byggplats.

Stora Enso:s lansering av sina byggsystem för stora trähus skedde i november, men Jessika Szyber berättar att intresset var stort redan tidigare.

– Det känns fantastiskt roligt att vara så efterfrågad, säger hon och skrattar. Jag reser, pratar i telefon och läser mejl från intresserade företag och det handlar som sagt ofta om mycket konkreta frågor eller förslag.

Det tar alltså en hel del av Jessika Szybers tid bara att besvara frågor och besöka företag som hör av sig själva, men det måste även finnas även tid för proaktiva kontakter.

– Vi har ju en lista på företag och organisationer som vi tycker det är viktigt att nå ut till, och vi ser till att ta kontakt även med dessa. Kunskapsnivån behöver som sagt höjas i hela kedjan, och vi vill även bidra till att olika delar i kedjan träffas och lär sig känna varandra och varandras villkor. Det är så vi kan bidra till det ekosystem som är nödvändigt för att göra träbyggandet till en etablerad metod i stället för att handla om enstaka projekt eller städer.

En annan förutsättning för att träbyggandet ska etablera sig på bredare front är att stora aktörer satsar och att kapaciteten att ta fram byggkomponenter byggs ut. Stora Enso är kanske den största aktören hittills som satsat helhjärtat på träbyggande, och som även kan bidra till ökad kapacitet om man bygger den CLT-fabrik som nu utreds för eventuell placering vid företagets sågverk i Grums, Gruvön.

– Alla verkar hoppas att den fabriken blir av, konstaterar Jessika Szyber. Vi också.

Beslutet är annonserat att komma under första kvartalet 2017.

Hittills skickas allt massivträ till byggprojekt från Österrike, där både Stora Enso och flera andra företag har fabriker. Numera finns även produktion av LVL i Finland.

– Hållbarhetsmässigt fungerar det ändå bra, eftersom trä är lätt och många av våra transporter går med tåg eller båt. Men det är klart att många reagerar på att vi borde kunna använda nordiskt trä när vi har så bra råvara här, säger Jessika Szyber.

Jessika Szyber är civilingenjör från KTH, och har arbetat i ett antal år som projektledare vid Sweco för stora projekt som Norra länken och Citybanan. Däremot har hon inte tidigare byggt några stora trähus.

– Men att vara civilingenjör innebär för mig att man är tränad för att snabbt sätta sig in i olika typer av projekt och branscher. Grundläggande kunskaper om materials egenskaper och hållfasthet går lika bra att applicera på trä som på andra material, inte minst när det gäller förädlade material som CLT och LVL, och inom ett företag som Stora Enso finns väldigt mycket kunskap om trä att ta del av.

Just nu är Stora Enso engagerat i stora trähusprojekt bland annat i Norge, Finland, Frankrike och Australien. Det handlar bland annat om studentbostäder och kommersiella lokaler. I Helsingfors är bygget av jätteprojektet Wood City mitt i stan nu i full gång. Även i Sverige finns många projekt på gång, och inte minst den politiska viljan och kunskapen om träbyggande ökar snabbt just nu. En växande kapacitet för träbyggande i landet och i omvärlden ser därför ut att behövas.

Nils Lindstrand


Håll dig uppdaterad med NTT Woodnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Lyckad Ligna

Ligna 2017 mycket välbesökt

Svenskt VM-guld

Svan ny världsmästare i timbersports

Följ Ligna med NTT och woodnet

Via våra webbnyheter och tweets får du nyheter från Ligna

Naturnära i Lerum

Bokhylla och lönnskåp

Mycket att se på Malmstensskolans vårutställning

Samarbete vid trähusseminarium

Stora Enso och ingenjörsföretaget Integra visade på fördelar med stora trähus

Limträ klarar hela branden

Ny forskning visar att trä klarar hela brandförlopp utan att kollapsa.

Arkiv

Stipendier från Såg i Syd

Fiberteknologer besökte Stora Enso

Lettiskt sågverk investerar i torkteknik

Coop Bolist Ludvika lägger ner

Dags för Ligna

Setra sågar mer

I höst kommer produktionen vid Setras anläggning i Malå öka.

System Hall säljer till Estland

Interior Cluster förnyar

Branschöverskridande samarbete gav ny sågverksteknik

Höga Kusten Teknikresurs förvärvar Nyland Design

Ikea öppnar för kök i Stockholm city

Bostadsministern till Växjö

Inwido köper dansk fönsterproducent

Inwido har köpt den exklusiva danska fönsterproducenten Bøjsø Døre & Vinduer. Företaget som grundades 1972 har nu cirka 40 anställda och omsatte motsvarande cirka 65 miljoner svenska kronor 2016.

Ny direktör på Holmen

Valla Berså visar vägen

Derome investerar i måleri

Derome expanderar kontinuerligt och jobbar samtidigt med ständiga förbättringar för både miljön och för kunderna. Bygghandelsverksamheten växer och det gör även hustillverkningen, så för att öka kapaciteten, minska transporter och korta leveranstiderna bygger Derome Timber ett måleri på anläggningen i Derome.

SB Seating köper Offecct

Scandinavian Business Seating AS (SB Seating) förvärvar 100 procent av aktierna i möbelproducenten Offecct. Affären blev klar den 5 maj. Grundarna, Kurt Tingdal, CEO och Anders Englund, Designchef, kvarstår i företagsgruppen på samma befattningar som tidigare.

Moelven Töreboda investerar i toppmodern virkescanner

Reinfeldt talade digitalisering på TMF:s årsmöte

Rekordresultat för kökskedjan

Bleck blev årets möbel

Materiallaboratorium invigt i Sundsvall

Sitkasåg idé i norra Norge

Kökstillverkare vände till vinst

Bioekonomi skapar nya affärsmöjligheter

Halländska Hyvlar snart på marknaden igen

Tysk order för Alent

Ny vd vid Martinsons Byggsystem

Vårgårdahus får ny ägare

Sänd till en kollega

0.542