23948sdkhjf

TMF får pengar för validering

Skolverket meddelade idag att TMF får drygt en halv miljon kronor till sitt pågående valideringsprojekt. Medlen är kopplade till arbetet med att definiera vilken kompetens som krävs för att vara anställningsbar som yrkesarbetare samt ta fram verktyg för att kunna bedöma om en individ har uppnått den kompetensen.

– För att kunna attrahera rätt medarbetare och påverka utbildningssystemet krävs att man vet vad man efterfrågar. Genom projektet Träteknisk validering har vi idag en tydlig bild av vad trä- och möbelindustrins företag har för önskemål om kompetens för dessa yrkesroller, säger Henrik Smedmark, expert på kompetensförsörjning på TMF.

Projekten kommer att utgå från den metod som använts i Industriteknik Bas, som är en gemensam modell för validering av industriell baskompetens, och den standard för branschvalidering som nyligen fastställts. Arbetet utgår från företagens verkliga behov och bygger på att identifiera de gemensamma kompetensbehoven.

I projektet har TMF hittills beskrivit CNC-operatör, maskinsnickare samt ytbehandlare, och den fortsatta projektfinansieringen möjliggör att även ta fram validering för specialsnickare, grundkompetensen för möbel- och inredningssnickare och andra kvalificerade yrkesarbetare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078