23948sdkhjf

Halländska Hyvlar snart på marknaden igen

Sedan Wacos tillverkning i Fyllinge utanför Halmstad lades ner för två år sedan har det inte funnits någon svensk tillverkare av hyvelmaskiner i klassen 200-350 meter/minut. Nu samarbetar ett hyvleri, en maskinkonstruktör och en verktygstillverkare om tillverkning i Halland igen.

Tomas Hall från System Hall AB, Verktygstillverkaren David Kvarnstrand från Kvarnstrands och hyvleriet Varberg Timber AB bildar tillsammans ett nytt bolag som ska konstruera och tillverka hyvlar i klassen 200-350 m/min. Tre stycken är redan sålda och den första leveransen är planerad redan till i slutet av året. Det är Varberg Timber själva som ska ha den 9-spindliga hyveln och strax efter ska en till levereras till Perssons Träteknik i Bergstena utanför Alingsås. Den tredje sålda ska också till Varberg Timber och är planerad till slutet av 2018.

När stora delar av Varberg Timbers Waco-hyvlar förstördes i en förödande brand i juli 1991 uppdrog man åt System Hall AB att bygga de nya linjerna.
– En storaffär på 10 miljoner som vi gjorde upp med ett handslag i en fårhage, berättar Tomas Hall. Man byggde fem linjer och de har gjort tjänst fram till idag. System Hall var nog egentligen inte stora nog så här tidigt i företagets historia men del hela gick ju bra och samarbetet har nu utvecklats så långt att vi nu bildar ett nytt bolag tillsammans.
– Ett skäl till valet av System Hall och Waco den gången var att man ville köpa närodlat, skrattar Mikael Persson, produktionschef på Varberg Timber, och samma tankegångar har vi haft under en längre tids funderande eftersom vi behöver ersätta den nu 25-åriga utrustningen. Tillsammans med Tomas Hall och David Kvarnstrand började man skissa på en möjlighet att själva konstruera en hyvel och att därigenom få kontroll på egenskaperna och den så viktiga servicebiten. En hyvel konstruerad efter svenska förhållanden med serviceomtanke inbyggd från grunden är målet.
Kvarnstrands har under många år försett hyvlar av olika fabrikat med verktyg, bland annat dem på Varberg Timber och deras kunskaper om processen kring verktyg och maskiner är ovärderlig säger Mikael.
– Vi tre har alla mångårig erfarenheter och ett mångårigt samarbete att falla tillbaka på, allt utifrån våra egna specialområden och tillsammans blir vi ett intressant alternativ som leverantör mot hyvlerierna menar David Kvarnstrand.
Företaget, som ska heta Wood Processing Company – WPC - fyller att vacuum efter Waco, säger Mikael Persson. Närheten till service och reservdelslager är en stor fördel men det här ger oss dessutom en unik chans att påverka maskinens utformning och prestanda efter våra önskemål. Det finns ett stort behov av maskiner i den här storleksordningen inte bara i Sverige. Därför finns långt gångna planer på export till Norge, Finland, Baltikum och även till Tyskland vilket inte minst visar sig av att just nu i skrivande stund sitter de tre musketörerna och pratar med en aktör från Tyskland som invigts i planerna på ett tidigt stadium.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063