23948sdkhjf

Bleck blev årets möbel

Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2017 för soffan Bleck. Inspirerad av tavelramens baksida, lyfter de med humor fram konstruktionen i en design med bästa komfort.

”Redovisad konstruktion och lekfull naivism är två av TAF arkitekters adelsmärken. I designduons första stoppmöbel adderas elegans, och resultatet är en vuxensoffa som gärna ställer sig fritt i rummet och som svävar lätt på indragna ben. Likt en oljemålnings ramverk har soffan försetts med hörnförstärkningar – bleck – en karakärsstark förening av funktion och dekor.” Så löd juryns motivering till priset som årets möbel.

Soffan Bleck, som också har ett syskon i en fåtölj med samma namn, är uppbyggd kring en idé, en referens som vi kan reagera på ett ”aha!”, följt av ett leende.

– Vi har en teori om att igenkänning är inkluderande, säger Gabriella Gustafson. Så humor är viktigt i vårt arbete. Och faktiskt, bland det viktigaste i livet.

Så tänk baksidan av en tavelram i trä, där konstruktionen hålls samman med trekantiga monteringsbleck i trä. Något vi alla sett, måhända undermedvetet, och känner igen.

– Vi har länge intresserat oss för baksidor, undersidor och dolda konstruktioner. De är ofta väldigt vackra och sinnrika, men anses som något som ska döljas. Och vi vill synliggöra det så kallat fula. Det handlar om öppen redovisning, säger Mattias Ståhlbom.

Debuten hos möbeltillverkaren Gärsnäs är också de båda arkitekternas första riktiga stoppmöbel. Vid sidan om den speciella konstruktionen är stoppningen helt avsiktligt lite avslappnat skrynklig.

Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom kan i dagarna fira femton år som inredningsarkitekter och möbelformgivare – direkt efter utbildningen på Konstfack startade de TAF arkitektkontor.

För närvarande arbetar duon med ett inredningsprojekt åt Svenska institutet i Paris och så pågår det stora arbetet åt Nationalmuseums nya restaurang och kafé som ska öppna hösten 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079