23948sdkhjf

Branschöverskridande samarbete gav ny sågverksteknik

Krokiga och trasiga strön som fastnar i maskineriet och orsakar långa och kostsamma stopp, som kräver manuell handpåläggning, är ett problem i alla sågverk. Men genom innovationen Stick Inspector har Renholmen hittat en lösning på problemet.

 

– Vi har utvecklat Stick Inspector tillsammans med Adopticum, en organisation specialiserad på optisk mätteknik. Det här är ett exempel på hur branschöverskridande samarbeten hjälper oss att ligga i teknikens absoluta framkant, säger Torbjörn Renström, automationschef på Renholmen.

 Adopticum står bakom utvecklingen av den mjukvara och den optiska mätteknik som scannar ströna vid ströintaget till råsorteringen. En kamera utrustad med linjelaser läser av ströet och en 3d-bild skickas till en dator som beräknar ströets tjocklek, bredd och krokighet. Om ströet är undermåligt plockas det automatisk bort innan det hinner nå ströintaget. 

– Renholmen är expert på sågverksutrustning och vi på optisk mätteknik. I utvecklingsprojektet med Stick Inspector har vi haft en nära dialog med varandra och bistått varandra med kunskap. Det har gått jättebra och varit både utvecklande och berikande för båda parter, säger Sara Lindahl, projektledare på Adopticum. 

 För Renholmen är innovation och utveckling ständigt närvarande. Att utveckla både befintliga och helt nya produkter och lösningar går hand i hand med företagets ambition att ligga i teknikens framkant. Men för att göra det söker Renholmen kreativa samarbeten, som i det här fallet med Adopticum.

– Problemet med krokiga och trasiga strön som fastnar är något som alla i sågverksbranschen känner igen sig i. Att använda vår expertis inom sågverksmekanik och kombinera den med Adopticums specialitet har lett fram till en lösning som inte varit möjlig annars. Att bygga kreativa nätverk med andra branscher gör oss bara ännu starkare, säger Torbjörn Renström, automationschef på Renholmen. 

 Renholmen har byggt en prototyp av Stick Inspector och körde den först på prov i sin egen anläggning. Sedan februari har den även körts skarpt hos Siljan Timber i Mora och nu finns ett stort intresse från andra sågverk att komma och titta på produkten.

– Att skapa kreativa samarbeten mellan olika branscher och att dessutom få möjligheten att involvera intresserade kunder, det är en viktig nyckel till att ligga i branschens tekniska framkant. Det ger en kunskapsöverföring som alla inblandade har stor nytta av för framtida utvecklingsprojekt, säger Torbjörn Renström.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078