23948sdkhjf

Hot mot skogsnäringen

Fruktad fiende förökar sig

Den fruktade granbarkborren har börjat svärma. Det visar fångsterna i de fällor som Skogsstyrelsen satt ut. Mest bekymmer är det i mellersta Norrland där rekordnivåer noterats i flera fall.

Fångsterna i fällorna visar att svärmningen har börjat i södra Sverige och längs med Norrlandskusten.

Det som oroar mest är mängden barkborrar i mellersta Norrland. Är det mer än 10 000 barkborrar i en fälla per säsong bedöms risken som stor för angrepp på granskog. En mil väster om Hassela togs drygt 11 000 barkborrar per fälla bara under förra veckan. Aldrig tidigare har så många fångats längs med norrlandskusten.

– Det tyder på att stammen är hög och att det är stor fara för angrepp på stående skog, säger Nils Frank, skogskonsulent i Hudiksvall.

Svärmningen i Sverige satte igång på allvar när senaste värmevågen kom. Västernorrlands län förutom Örnsköldsvik, större delen av norra Gävleborg samt sex berörda kommuner i Jämtland, är fortfarande klassat som bekämpningsområde. Populationen i Götaland bedöms vara i skapligt i balans, men det gäller för skogsägare att vara observanta även där.

– Nu när vindfällena från stormarna 2013 inte är färska längre ökar dessutom risken att barkborrarna går på levande träd, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063