23948sdkhjf

Svenskt-norskt träsnack

Möte i Stockholm för att inspirera till nya affärer

Norsk-svenska handelskammaren arrangerade i veckan ett seminarium på norska ambassaden i Stockholm om trähusbyggande, med ett femtiotal deltagare. Målet var att öka kunskapen kring vad de olika aktörerna gör och planerar framöver, för att bidra till idéer för samarbeten och affärsmöjligheter mellan Sverige och Norge.

En av talarna var Jessika Szyber, affärsutvecklingschef, Building Solutions, Stora Enso. Hon berättade om utveckling av innovativa produktlösningar och företagets utveckling av nya byggsystem. Ett av områden som Stora Enso nu gör innovationsinsatser inom är att utveckla ett biobaserat lim. Det testas nu på massivträprodukten LVL. – Den största utmaningen för att öka andelen trähusbyggande är att kunskapsnivån om vad man kan göra med massivträ måste förbättras. Det måste även till ett bättre nätverk och samverkan mellan alla aktörer i byggprocessens värdekedja. Detta jobbar vi på Stora Enso aktivt för, säger Jessika Szyber. Vi tillhandahåller vårt byggsystem gratis och det är öppet för marknaden så alla i byggprocessens värdekedja kan ta del av utförda tekniska lösningar för att bygga upp till 12 våningar höga trähus.

Stora Enso träffar nu många i föreskrivande led, kommuner, utvecklare samt entreprenörer för att berätta om sitt byggsystem och även dela med sig av de kontakter de har med olika aktörer, för att stärka samarbetet i värdekedjan. Några av de andra talarna vid seminariet på norska ambassaden var Arthur Buchardt, en norsk investerare som huvudsakligen investerar i spektakulära hotellbyggen varav flertalet i trä, och Arne Baumann, koncerndirektör för OBOS Norge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171