23948sdkhjf

KL-trä i ny handbok

Samlad information för träbyggnadsprojekt

Branschorganisationen Svenskt Trä har i samarbete med leverantörer och en rad experter tagit fram en KL-trähandbok.

− Syftet är att ge en samlad information för att hjälpa projektörer att dimensionera och projektera konstruktioner med KL-trä, men KL-trähandboken passar även för undervisning i konstruktionsteknik vid högskolor och universitet, säger Johan Fröbel, chef distribution och teknik på Svenskt Trä.

Utvecklingen av KL-trä tog fart på allvar i slutet av 1990-talet, bland annat som ett resultat av forskning på österrikiska universitet, och har de senaste åren etablerat sig på allvar på den svenska marknaden.

KL-trä har hög hållfasthet i förhållande till sin vikt, god brandsäkerhet och stor flexibilitet.

 − Ett ingenjörsmässigt och formsäkert material som kan användas på ett industrialiserat sätt med hög prefabriceringsgrad, långt driven produktion av byggelement och snabbt och enkelt montage, sammanfattar Anders Gustafsson, forskare på Rise och huvudförfattare till KL-trähandboken.

Anders Gustafsson menar att en av orsakerna till KL-träets popularitet är de goda byggegenskaperna som gör att det passar för en rad olika användningsområden, som i bjälklag, väggar och yttertak. KL-trä inbjuder också till spännande och flexibla arkitektoniska lösningar.

− I den nya KL-trähandboken går vi igenom allt från materialets egenskaper, konstruktionssystem och dimensionering till upphandling och montage. Målet är förstås att både underlätta och inspirera fler att använda KL-trä. Det är ett flexibelt och effektivt material som har potentialen att revolutionera träbyggandet, säger Anders Gustafsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094