23948sdkhjf

CLT-fabrik byggs i Gruvön

Blir Stora Ensos första i Sverige

Mitt under Almedalsveckan i Visby kom så beskedet: Stora Enso bygger den CLT-fabrik i Gruvön som företaget utrett under det senaste året.

– Utvecklas träbyggandet så starkt som många hoppas blir det definitivt fler anläggningar för produktion av CLT, sade Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström vid ett samtal i Almedalen.

Produktionen beräknas starta under första kvartalet 2019. Kapaciteten för den nya produktionslinjen beräknas till runt 100 000 kubikmeter per år efter uppstartsfasen. Investeringen beräknas till drygt 430 miljoner kronor och väntas generera en årlig omsättning på nära en halv miljard vid full kapacitet.

Investeringen i en CLT-anläggning vid Gruvön skulle enligt planen ha beslutats redan i början av året, men en i bokstavlig mening grundläggande fråga försenade frågan några månader.

– Våra undersökningar visade att marken var olämplig där vi första planerat att bygga, berättar Karl-Henrik Sundström för NTT när vi träffas i Visby. Våra grannar i Gruvön, Billerud Korsnäs, bygger även de just nu, och vi noterade hur mycket de behövde påla för sin nya pappersmaskin.

Nu har Stora Enso placerat den nya anläggning på en lämplig plats inom sågverkets tomt i Gruvön. CLT-fabriken kommer att utgöra en vidareförädling av de produkter som redan framställs vid sågverket, man kommer att använda samma infrastruktur och råvarubas som man hittills gjort, med råvara från närliggande delar av Sverige och Norge.

Byggnationen beräknas starta i slutet av fjärde kvartalet 2017. Stora Enso investerar i avancerad teknologi och en helt integrerad produktion. Man tar med sin erfarenheter från företagets anläggning i Österrike, i Ybbs, en högt automatiserad och mycket effektiv CLT-anläggning som levererat material till flera av de största träbyggnadsprojekten i världen.

Läs även:  CLT från Ybbs till världen

– Den här investeringen stödjer vår strategi att växa i byggbranschen och öka användningen av trä som byggmaterial. Vårt mål är att öka vår kostnadsmässigt konkurrenskraftiga CLT-kapacitet där det är geografiskt fördelaktigt med tanke på våra marknader. Vi ser en betydande potential för CLT på den nordiska marknaden. Efterfrågan för denna premiumprodukt, våra välbeprövade koncept samt byggkomponenter och -system av massivt trä ökar kontinuerligt, säger Jari Suominen, Executive Vice President för Stora Ensos Wood Products-division.

Läs även: CLT från Stora Enso i största träbyggnadsprojektet

Totalt räknar Stora Enso med att arbetsstyrkan i regionen kommer att öka med ungefär 60 heltidsanställda.

Investeringen är beroende av att slutgiltiga tillstånd och godkännanden erhålls.

(Bilden på CLT-produktion är från Stora Ensos anläggning i Ybbs)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094