23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så här kan du tänka kring reklamskyltar

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Om du driver eget företag så är det viktigt att marknadsföra sig. Med ökad synlighet får du också fler kunder som blir nyfikna på din verksamhet.

Synlighet på nätet är självklart viktigt, men det är också en fördel om du skaffar exponering med reklamskyltar utomhus. Det finns en chans att du kan locka kunder som aldrig tidigare tänkt på att du finns. Exponeringen breddar din målgrupp på ett effektivt sätt.

Vilka typer av reklamskyltar finns det och vad ska man tänka på?

Vad räknas som en skylt?
Det finns många typer av skyltar för olika ändamål. Det finns väldigt tydliga definitioner enligt svensk lag vad som faktiskt är en skylt. Gemensamt är att de alla finns till för att förmedla information eller reklam. Fasadskyltar kan sitta mot en vägg och är oftast namn på en butik. De finns i neon och många andra färger. Klassiska logotypsskyltar är mer designade än vanliga fyrkantiga skyltar. En fasadskylt kan också sticka ut en bit från väggen. En vepa räknas också som en fasadskylt, bara det att den är mjukare.

En gatupratare räknas till en fristående skylt och står löst på marken i stadsmiljön. Det är viktigt att den placeras på ett bra ställe så att synskadade inte riskerar att falla över den. Fördelen med en gatupratare är att den kan tas in och ut ur butiken till exempel när man snabbt vill byta reklambudskap eller vill göra plats för annat.

En större fristående skylt är en stolpskylt som är mycket högre. Vi kan ofta se det i utkanten av stan utanför butiker som Biltema eller MIO. Det ger god exponering för biltrafik och många människor på en gång. Effektiv reklam alltså!

Fristående skyltar på busshållplatsen har ofta en bildserie som byts ut, de visar nästan alltid reklam.

Förutom reklamskyltar finns det också trafikskyltar som utfärdas av Trafikverket och de har så klart mer befogenheter gällande att sätta upp skyltar. Det är heller ingen annan som får flytta på dem eller ta dem i bruk.

Får du sätta upp skyltar var som helst?
Som butiksägare så måste du ha bygglov för att sätta upp de flesta skyltar eftersom du faktiskt utnyttjar det offentliga rummet och dessutom sitter den inom ett område med en detaljplan.

Butiksägaren måste tänka på att skylten inte får sitta på ställen som anses vara viktiga ur kultursynpunkt, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det är för att skydda det allmänna från att tas över av för mycket reklam och kommersiella budskap. Det är kommunen du vänder dig till för sådana här frågor.

Visste du att flaggor också räknas till skyltar? Det kan vara viktigt att tänka på eftersom de faktiskt också omfattas av bygglovslagen.


Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.095