23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Renovera lägenhet – känner du till reglerna?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Du har flyttat in i en ny lägenhet och nu vill du gärna renovera den och göra om den så att den passar dig. Men vad får man egentligen ändra på i sin lägenhet och vem ska du kontakta? Bostadslistan har svaren:

Hur mycket du får renovera och vilka tillstånd som behövs beror förstås på vilken boendeform du har. Har du en hyresrätt får du i princip inte göra någonting utan tillstånd från fastighetsägaren. Det är hyresvärdens uppgift att åtgärda fel och brister i lägenheten och du ska be om tillstånd även om du bara vill sätta upp en tapet eller måla om ett sovrum. Bor du i bostadsrätt kan du göra mycket mer utan föreningens tillstånd. Som utgångspunkt gäller att bostadsrättsföreningen har ansvaret för alla yttre renoveringar medan du har ansvaret för det som finns inne i lägenheten. Här får du renovera allt som du har underhållningsplikt för. Du får måla, byta golv och bygga om – dock är det alltid en god idé att alltid kontakta föreningen en gång för mycket än en gång för lite. Tänk också på syftet av renoveringen, ska du t. ex renovera för att hyra ut en lägenhet du äger, eller för att någon vill hyra ett rum i din lägenhet? Då bör du också kolla upp så detta är okej innan du sätter igång att investera tid och pengar. Detta för att inte skapa dålig stämning bland grannarna om du t.ex. ska utföra arbete som medför buller och för att inte råka ut för några tråkiga överraskningar när lägenheten ska säljas. 

Det här får du renovera i din bostadsrätt: 

Kök
Här får du måla och tapetsera och lägga nytt golv. Om du ska byta vattenledningar eller avlopp krävs tillstånd från föreningen. Detsamma gäller om du ska byta köksfläkt då detta kan ha inverkan på övrig ventilation i huset. 

Badrum
Här gäller det samma som i köket, för byte av vattenledningar och avlopp krävs tillstånd men du kan till exempel lägga nytt kakel utan att fråga om lov. 

Element
Dessa får du måla men du måste ha tillstånd från föreningen för att byta ut elementen. 

Väggar och tak
Här är det fritt fram att måla, kakla och tapetsera. Om du ska ta bort bärande väggar är det nödvändigt med tillstånd från föreningen först. Kontakta alltid föreningen när du ska sätta upp en vägg eftersom det kan ha betydelse för inomhusklimatet i bostaden. 

Golv
Golvet i din lägenhet är ditt ansvar, så här får du slipa, måla och lägga om utan att först kontakta din bostadsrättsförening. 

Elektricitet
Alla elinstallationer ska göras av behörig, yrkesutbildad person. Om du anlitar en behörig installatör är det okej att utföra elarbeten i din lägenhet utan att först kontakta föreningen. Utför aldrig elinstallationer själv! 

Fönster
Det är okej att måla dina fönster invändigt, sätta upp persienner o. dyl, medan allt utvändigt arbete, byte av fönstren och målning utvändigt är föreningens ansvar. 

En god tumregel är att gärna kontakta din bostadsrättsförening en gång för mycket när du ska renovera, så blir alla glada. Tänk även på att kontakta grannarna innan du drar igång med renoveringen – i synnerhet om den kommer medföra mycket buller, skräp på gården eller spring i trapporna. Lycka till med din renovering.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062