23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Renovera rätt - här är våra bästa tips

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Den nya säsongen gör oss sugna på att fixa där hemma och kanske renovera hela eller delar av sin bostad. Men vad ska man egentligen tänka på när man renoverar? Bostadshub har svaren:

När du ska planera renoveringen av din bostad beror det förstås på en rad olika parametrar – Bor du i hyresrätt, bostadsrätt eller i ett hus? Hur omfattande är behovet för renovering och renoverar du för dig själv eller för att kunna hyra ut till någon annan, eller kanske till och med för att sälja? Om du funderar på att hyra ut din bostad, så har vi på Bostadshub massor av besökare som är sugna på att hyra hus och lägenheter. Om du endast renoverar för din egen skull du renoverar kan du ta betydligt djärvare beslut i dina val av färger och material än om du försöker tilltala en bredare massa. Dessutom måste du bestämma dig för vad din budget är, och om det finns utrymme eller behov för en mer omfattande renovering, eller om du bara ska göra en så kallad ytskiktsrenovering där du målar väggar, byter köksluckor eller lägger nytt golv.

Som utgångspunkt ska du alltid tala med din förening innan du utför renovering, om du bor i lägenhet – det är alltid bättre att kontakta föreningen för säkerhets skull även om man bara ska göra en mindre ändring. Detta så man inte stöter på problem senare eller när lägenheten ska säljas. Att hyra hantverkare är ofta nödvändigt vid en totalrenovering men om du bara ska ändra mindre detaljer i hemmet kan du spara massor av pengar på att göra arbetet själv. 

Bostadshubs snabbguide till en lyckad renovering 

Planera
Börja med att sätta dig ner och planera för ditt renoveringsprojekt. Leta inspiration på olika byggvaruhus eller i möbelvaruhusens kataloger. Var är behoven som störst i din lägenhe,t och var kan du få mest valuta för pengarna? Skissa, gör listor och lägg en budget. 

Hitta hantverkare
För vissa moment i renoveringen kommer det säkert att krävas hantverkare. För en ytskiktsrenovering går kostnaden för en sådan på cirka 3 500 kr/m2 och uppåt så prioritera och bestäm vilka moment som du verkligen behöver hjälp med. Vid exempelvis elarbeten är det nödvändigt att ta hjälp av en yrkesperson, medan enklare uppfräschningar som måla skåp och luckor och enklare snickeriarbeten är något man kan klara själv om man bara är liten smula händig. 

Handla möbler och material
Gå på jakt i IKEA-katalogen, på köp- och säljsidorna på nätet och inte minst på loppisar och i second hand-affärer. Ett hem som har en blandning av gammalt och nytt blir alltid det mest personliga. Vissa gardinbutiker har arkiv med gamla tapeter som man kan köpa billigt och som är optimala om det är ett mindre utrymme man vill fräscha upp. 

Planera det praktiska
Om du ska göra en större renovering är det kanske nödvändigt att du hittar någon annanstans att bo medan arbetet pågår. Ta reda på när hantverkarna ska vara i din lägenhet och se till att ha goda marginaler eftersom arbetet kan ta längre tid eller bli försenat. Se till att skriva ordentliga kontrakt med alla hantverkare och att löpande följa med i din budget så att kostnaderna inte drar iväg. Tips: Satsa helst på ljusa material när du renoverar, mörka, murriga färger kan vara snyggt ett tag men det är alltid bra att försöka appellera till den bredare massa om du har tänkt dig att sälja lägenheten i framtiden

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062