23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rätt verktyg och virke för täljning

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Att tälja är lite av en nordisk specialgren och det är även annat träarbete av naturliga skäl.

Har man tillgång till så mycket bra virke runt omkring sig är det kanske en självklarhet att man vill skapa något fint med det. För att få bra resultat gäller det att använda rätt verktyg och rätt virke.

Det går lite av en trend i träarbete och det är många som börjar återupptäcka täljning som är en rolig och lätt hantverksteknik. En träbit och en bra kniv är det enda som krävs för att komma igång. Det går bra att börja med vilken vass kniv som helst, men för att få bra resultat rekommenderas att köpa en kniv som är specialtillverkad för täljning.

Lamnia är en nordisk webbutik med ett stort urval av knivar för träarbete av olika slag och de flera olika produkter som är perfekta för täljning. Om du vill ha en bra introduktion till täljning och karvning kan du till exempel överväga Schrade Old Timer Splinter Carving, en hopfällbar fickkniv som har sex olika blad och skölpar som är tillverkade av kolstål. Verktygen är små och håller kanske inte lika länge som separata verktyg, men det ger en bra introduktion och låter dig ta reda på vilket verktyg du använder mest.

För enklare täljningsarbeten som till exempel små gubbar, virknålar eller visselpipor av vide räcker det långt med en vass universalkniv från Lamnia. Kniven är det viktigaste verktyget vid täljning och en bra täljkniv ska ha ett kort och vasst knivblad. Det finns många olika knivmodeller, handsmidda knivar eller industriellt tillverkade med blad i rostfritt stål. Förutom knivar är det en bra idé att ha en vass yxa som är kort och lätt för att precisionshugga. Om du vill tälja skedar och skålar måste du även ha en skedkrok eller skedkniv för att gröpa ur.

Oavsett vilken kniv eller yxa du väljer är det viktigt att stålet går att vässa och bryna. Det måste nämligen vara sylvasst för att ge ett bra resultat. För att bryna verktyget när skärpan har gått ur måste du ha en grov och en fin brynsten. Den vanligaste brynstenen doppas i vatten, men det finns även diamantstenar som inte kräver vatten.

Det går bra att tälja i torrt eller rått virke som fortfarande är mjukt och lätt att forma. Fuktigt virke kan dock krympa och spricka, så det är bäst att bara grovtälja i rått virke för att sedan låta det torka långsamt. När det är torrt täljer du de fina detaljerna.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078