23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Innovativ teknik för borttagning av Koldioxid

Företaget Climeworks har tilldelats utmärkelsen ”Innovation in Vacuum Busch Award” från Busch Vacuum Solutions för dess avancerade användning av vakuumteknik.

Climeworks är det första företaget som använder en teknik för att fånga in koldioxid från atmosfären. På det här sättet bidrar företaget aktivt till att minska den globala uppvärmningen. I de här unika anläggningarna används MINK klovakuumteknik från Busch för att filtrera CO₂.

Busch delar ut priset ”Innovation in Vacuum Busch Award” varje år. Denna utmärkelse hedrar personer eller företag som använder vakuumteknik med särskilt innovativa idéer och därmed bidrar till människors och miljöns välmående. ”Innovation in Vacuum Busch Award” delades ut första gången 2013 i samband med Busch Vacuum Solutions 50-årsjubileum.

Temperaturhöjningen orsakad av klimatförändringar kan endast begränsas genom att återställa en sund balans i atmosfärens CO₂-innehåll. Detta kan bara realiseras om både nuvarande utsläpp drastiskt minskar och oundvikliga utsläpp som redan har släppts ut tas bort från luften.

Climeworks ”Direct Air Capture-teknik” fångar in CO₂ från luften via ett filter. I filtret binds koldioxiden och när det är mättat så upphettas det till ca 100° C. Därefter frigörs CO₂ från filtret och samlas upp som koncentrerad koldioxid gas som blandas med vatten i geotermisk energianläggning som pumpar den djupt under jorden. Genom naturliga processer reagerar koldioxiden med det basaltiska berget och förvandlas permanent till sten inom några år. Filtrerad CO₂ extraheras med hjälp av en MINK klovakuumpump från Busch.

Climeworks teknik drivs uteslutande av förnybar energi och spillvärme och de moduluppbyggda uppsamlarna kan kombineras för att skapa system i olika storlekar.

Climeworks och Busch har ett nära samarbete från början. Climeworks har nu tilldelats ”Innovation in Vacuum Busch Award 2021” för dess innovativa användning av vakuumteknik för CO₂-infångning. Verkställande direktör och grundare av Climeworks Jan Wurzbacher tog emot utmärkelsen tillsammans med andra representanter för företaget under en liten ceremoni på Busch Vacuum Solutions huvudkontor i Maulburg.

Direct Air Capture - Tricorona Climate Partner AB

 

Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Härryda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561981308

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.063