23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Teknik låter publiken gå in i konstverk

Otroliga 4K-bilder, Ultra Short Throw-linser och projektortillförlitlighet är kärnan av framgången för Frameless.

När skaparna av Frameless, Storbritanniens största digitala uppslukande konstupplevelse, planerade sitt ambitiösa projekt att "befria konsten" på det 2 800 kvadratmeter stora evenemanget vid Marble Arch i London, visste de att deras val av partner för projektionstekniken skulle vara avgörande.

Ambitionen var att skapa en uppslukande upplevelse för att fängsla och inspirera besökare i alla åldrar. Frameless skulle använda mer än 50 förstklassiga projektorer för att ta den traditionella konstupplevelsen till en helt ny nivå, ackompanjerad av hisnande klassisk och samtida musik spelad genom fler än 158 toppmoderna surroundhögtalare.

Bland de banbrytande tekniker som användes i gallerierna fanns speglar och projektorer inslagna i spegelfolie för att ge en visuell effekt av oändlighet, sexsidig projektion för att placera besökarna i mitten av ett nästan sfäriskt land-, havs- eller stadslandskap samt halvtransparenta skärmar i ett mörklagt rum för att skapa en labyrint av innehåll att gå vilse i.

Konkurrenskraftigt test
För att testa kapaciteten i marknadens senaste projektorer arbetade Frameless med sin integrationspartner och experten på liveevenemang och uppslukande upplevelser, Creative Technology, och organiserade en konkurrenskraftig tävling mellan de tre ledande projektortillverkarna.

 "Projektets framgång skulle stå och falla med kvaliteten på den uppslukande upplevelsen som vi levererade", sade Simon Kentish, Chief Technology Officer på Frameless. "När vi såg Panasonics 3-chips DLP-projektorer i full aktion var det uppenbart att de var klart ledande inom bildkvalitet och tillförlitlighet."

Panasonics egen pixelfyrdubblingsteknik i RQ22K- och RQ35K-projektorerna skapade fantastiska 4K+-bilder med 20 000 till 30 500 lumen. Projektorerna levererar enhetlighet i både ljusstyrka och färgprestanda, vilket gör att bilder kan blandas sömlöst och att man undviker distraktioner och brister som kan bryta kontakten med betraktaren.

Förutom den uppslukande upplevelsen var Frameless angelägen om att de projicerade bilderna enkelt skulle kunna förevigas på video och på foton till sociala medier. "Att besökarna kunde dela bilder och videor av den spektakulära projicerade konsten på sociala medier var en viktig marknadsföringsfaktor", förklarade Simon. "Många av projektorerna gjorde bilder som inte blev så bra när de förevigades med kamera, men om möjligt såg Panasonic-projektionerna ännu bättre ut på bild!"

Den andra stora faktorn var tillförlitlighet
Eftersom utställningen tog lite drygt ett år att bygga var det ont om tid. AV-utrustningen skulle behöva monteras och installeras medan det fortfarande fanns mycket byggdamm i lokalerna. Dessutom behövdes projektorer som kunde fortsätta att leverera spektakulära bilder dag ut och dag in på en uppmärksammad London-sevärdhet. Den filterlösa konstruktionen och det dammtäta optiska systemet garanterar tillsammans med det högpresterande kylsystemet att projektorerna klarar 20 000 timmars användning helt utan underhåll.

Frameless använder också Panasonics MZ16-serie med projektorer som ger varaktig ljusstyrka och utmärkt färgprestanda vid 10 000 lm (MZ10k), 13 000 lm (MZ13k) respektive 16 000 lm (MZ16k). Denna 3LCD-teknik ger livfulla bilder i HD-kvalitet och tillförlitligheten garanteras av de vätskekylda laserdioderna och det förseglade fosforhjulet som skyddar mot dammintrång för att ge ljusstyrka med lång livslängd.

Med hjälp av fler än 50 Panasonic-projektorer sammanlagt levereras konstprojektionerna med 479 miljoner pixlar och 1 miljon lumen ljusstyrka och levande färger. Konst fyller varenda kvadratcentimeter. Besökarna tittar inte bara på en bild, de befinner sig inuti bilden och omges av varje penseldrag, varje färgklick, varje ögonblick av inspiration. De kan uppleva en helt fantastisk bildkvalitet i fyra uppslukande besöksgallerier, plus ett femte galleri speciellt för företags- och utbildningsevenemang.

För att skapa de otroliga omgivande effekterna används Panasonic Ultra Short Throw-linser (UST) i 80 % av projektorerna. Dessa speciallinser gör att projektorer kan döljas i taket för att inte störa den uppslukande illusionen och för att projicera i otroliga vinklar för att omge besökaren utan att kasta skuggor.

"Innehållsskaparna har drivit projektorernas kapacitet till sin gräns och de otroliga egenskaperna hos Panasonic-projektorerna och periskop-UST-linserna har gjort det möjligt för oss att skapa helt uppslukande upplevelser i både stora (upp till 9 meter höga) och utmanande utrymmen", sade Simon. "För mig finns det inget större nöje än att stå vid ingången till ett av gallerierna och titta på när konstälskare, familjer och barn interagerar och njuter av de uppslukande upplevelserna i rummet. Glädjen i deras ansikten är underbar och det är kombinationen av konst, innehållsskapande, projicering och ljud som har åstadkommit detta."

Om du vill veta mer om hela historien, läs här: https://business.panasonic.co.uk/visual-system/case-study/immersive-projection-at-Frameless

 

Panasonic Toughbook
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Århus Kommune
Danmark

Kontaktperson

APP

Sänd till en kollega

0.062