23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

RemaSawco lanserar en ny mätstation

Vi har i dagarna gått ut och presenterat att vi jobbar med en helt ny och modern mätstation för sågverkens timmersortering. Den nya mätstationen kommer att vara helt färdig under hösten men vi vill redan nu berätta lite om varför vi väljer att göra detta samt lite om dess förmågor.

Marknadens förutsättningar förändras

I ett globalt perspektiv ligger de svenska sågverken i framkant när det gäller teknisk höjd och innovation. Automationsgraden är hög jämfört med många andra länder, men utvecklingen går vidare och kraven från marknaden ändras hela tiden. Under senare år har det skett en stor förändring på marknaden, en förändring som påverkar sågverken i allra högsta grad och det handlar om tillgång och priser på träråvara. Detta problem är i sig väldigt komplext och inte helt enkelt att göra något åt. Det är många faktorer som spelar in, såsom exempelvis;

  • Ökad efterfrågan
  • Klimatförändringar som resulterat i ökat antal skogsbränder och skadeinsekter
  • Skogsbrukspolitik och regleringar som resulterat i strängare miljöskydd och minskade avverkningskvoter,
  • Covid-19 pandemin som ledde till störda försörjningskedjor och ökat byggande
  • Geopolitiska faktorer såsom krig, konflikter och handelstvister.

Ökat krav på effektivitet och optimering

Sammantaget har detta satt fokus på hur viktigt det är att få ut så mycket värde som möjligt ur den träråvara man faktiskt har tillgänglig. Det vi i sågverksbranschen kallar optimering. Och optimering, det är precis det vi på RemaSawco är bäst på och detta resulterade i att vi tyckte det var dags att ta nästa steg i utvecklingen.
 
RemaSawco erbjuder redan i dag en fullvärdig lösning för mätstationen. Den har dock några år på nacken och detsamma gäller väldigt många av de mätstationer som idag finns installerade ute på de ca 120 svenska sågverken och det börjar bli dags att byta ut många av dem. På 70-talet fanns det ca 500 sågverk i Sverige och den kraftiga minskning vi sett sedan dess är även det ett resultat av ökade krav på bättre effektivitet för att kunna upprätthålla lönsamheten. Av de ca 120 sågverk som finns kvar kommer det krävas en hel del om man vill fortsätta vara konkurrenskraftig på en allt tuffare marknad. Det är här RemaSawcos nya mätstation kommer in i bilden.
 
Dagens mätstationer

För att möjliggöra hög effektivitet och bra optimering i hela sågverksprocessen så krävs data. Processen startar i timmersorteringen där varje stock skannas med hjälp av 3D-kameror och allt oftare röntgen. Man mäter yttre och inre egenskaper och kartlägger bland annat barktjocklek, kvistar, skador, avsmalning, krokighet och söker metall. Dessutom kan man med hjälp av avancerade algoritmer beräkna och rekommendera lämpliga sågmönster, så kallad postning. På senare år har även efterfrågan ökat på högre spårbarhet med hjälp av så kallad ”Fingerprint”-teknik, vars syfte är att ytterligare förbättra optimeringen. Då kan man spåra varje enskild bräda tillbaka till vilken stock den kom ifrån och jämföra slutresultatet med det beräknade.  Allt detta görs redan dag och det kommer även vår nya mätstation att klara av.
 
En ny mätstation som möter framtidens krav

Det som är nytt är att vi bygger den på en helt modern arkitektur med ett nytt, mer flexibelt och effektivare användargränssnitt. Denna nya plattform kan driftas virtuellt för ökad säkerhet och redundans och integrerar våra olika system på ett modulärt vis så att kunden kan bygga ut sin mätstation med nya funktioner efter behov och tillgång. Om man vill koppla till en röntgen så går det bra, direkt eller senare då allt är förberett för det. Vi har även satsat på att göra driftsättningen så effektiv som möjligt för att minimera stilleståndstider. Den nya plattformen blir framtidssäker på det vis att den kommer vara anpassningsbar och möjlig att uppgradera. Med andra ord kommer den kunna möta i princip alla tänkbara krav framtiden kan tänkas ställa på den. Detta innebär att med en ny mätstation från RemaSawco så kommer det ta väldigt, väldigt lång tid innan den behöver bytas ut.
 
Läs mer på vår hemsida: remasawco.se/ny_matstation

RemaSawco AB
Snickaregatan 40
582 26 Linköping
Linköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562419365

Kontaktperson

PS
Per Skogsberg
Head of Marketing & Communication
Per.Skogsberg@remasawco.se

Sänd till en kollega

0.094