23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Från unik idé till framtidens sågverk

| Medlemsnyhet | Företag Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Att idéer föds under mässan Trä & Teknik är ingen myt. Under mässan 2016 uppkom tankar kring ett digitalt sågverk, en idé som sedan förverkligades genom det Vinnova- stödda projektet ”Det digitala sågverket”.

Projektet drivs av Moelven Valåsen i Karlskoga tillsammans med teknikleverantören RemaSawco, forskningssinstitutet RISE och Schneider Electric. På sikt gynnar projektet hela branschen och stärker de svenska sågverkens konkurrenskraft på världsmarknaden.

Peter Rockedahl, teknisk direktör på Moelven Industrier beskriver projektet,

– Tanken var att para ihop den hjärnkraft som finns i forskningsinstitutet med den senaste digitala tekniken.
– Vi ville se hur långt det var möjligt att effektivisera ett sågverk, samtidigt som man håller nere energiförbrukningen och får ut så mycket värde som möjligt ur varje timmerstock.

På sågverket i Karlskoga har arbetssättet ändrats drastiskt sedan projektet initierades. Idag använder de röntgen för att granska stockar för att enkelt kunna avgöra vad de ska användas till. Det unika i det här arbetssättet är att när stockarna väl sönderdelats och torkats så är det möjligt att, med digital teknik, kontrollera om just den här plankan blev så bra som det först estimerades. Systemet varnar även för problem i maskinerna innan de uppstår vilket innebär att man kan arbeta proaktivt och undvika stopp i produktionen.

Till följd av detta projekt har Moelven Valåsen påtagligt ökat sitt produktvärde, underlättat återkoppling och försäkrat trygghet för sina beställare. Peter Rockedahl anser att det som driver efterfrågan globalt just nu är den ökade byggnationen i trä. Med den här tekniken kan svenska sågverk – istället för att exportera bulk – sälja specialiserade, högutvecklade, kvalitetssäkra komponenter.

Under kommande Trä & Teknik 28–31 augusti 2018, på Svenska Mässan i Göteborg kommer projektets första resultat att presenteras i detalj.

Läs mer om mötesplatsen och hämta ditt kostnadsfria entrékort här >>

Medlemsnyhet

Företag
Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Mässans Gata/Korsvägen
412 94 GÖTEBORG
Sverige
Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Sänd till en kollega

0.063