23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Några av mässans topptalare

| Medlemsnyhet | Företag Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Kajsa Crona, Stefan Fölster, Daniela Grotenfelt och Peter Rockedahl.

Vilka möjligheter och vilka problem för den digitala robotrevolutionen med sig?
Framtiden är redan här, konstaterar Stefan Fölster. Vi står mitt i en pågående omstrukturering av samhället där smarta maskiner, robotar och digitala lösningar successivt övertar fler och fler samhällsfunktioner. Stefan har ett stort intresse för innovation och utveckling och har vigt en stor del av sitt yrkesliv till att analysera och förstå tekniska utvecklingstendenser. Han har insett att den framskridande automatiseringen för oss mot ett helt nytt samhälle
– Och det snabbare än de flesta tycks förstå. Lyssna på Stefans tankar kring vilka möjligheter och vilka problem denna digitala robotrevolution för med sig.

Framtidens sågverk – nu är det här!
Det digitaliserade sågverket är inte längre en dröm. På Moelven Valåsen i Karlskoga håller det just nu på att bli till verklighet. Resultaten, som ser mycket lovande ut, kommer att presenteras på Trä & Teknik.
– Det som sker nu kan påverka hela branschens konkurrenskraft, säger Peter Rockedahl. Det nya är att vi nu kan analysera samband mellan tillverkningens olika delar, säger Mikael Jacobsson på RemaSawco, projektets teknikleverantör. Projektet satte upp tre mål: att öka processeffektiviteten med 15%, öka produktvärdet med 10%och samtidigt minska energianvändningen med 10%.

– Det handlar om att minska klimatpåverkan och där kan inget annat byggmaterial jämföras med trä
Arkitema, som är Danmarks största arkitektbyrå med stor verksamhet även i Sverige och Norge, gör en målmedveten satsning på träbyggnation. På Trä & Teknik berättar projektledaren Daniela Grotenfelt om varför:
– Det handlar om att minska klimatpåverkan och där kan inget annat byggmaterial jämföras med trä, säger hon. I seminariet på Trä & Teknik tar Daniela upp fördelar och nackdelar med olika byggsystem och vad man satsat på i de projekt man har igång. Hon ger också en inblick i skillnaden mellan de nordiska länderna.

Är trä nyckeln till byggbranschens klimatanpassning?
Kajsa Crona är adjungerad professor i boendets arkitektur, utbildad på Chalmers. Sedan sin examen 1998, har hon undervisat hela tiden. Idag är hon studiochef för bostäder och inredning på Sweco Göteborg och uppdragsansvarig för ett antal pågående bostadsprojekt samt marknadsansvarig för bostäder på Sweco Architects.
På Trä och Teknik kommer Kajsa Crona lyfta frågan kring bostadsbrist, ökat byggande och dess miljöpåverkan. I Sverige råder kraftig bostadsbrist. Men samtidigt som byggandet måste öka behöver branschen bli mer klimatsmart.
– Bostadsbyggandet och boendet står för de största koldioxidutsläppen. Aktörer som idag konstruerar hus, i synnerhet hyreshus, måste börja fokusera mer på trä som klimatsmart byggmaterial, snarare än på stål och betong, säger Kajsa Crona. Hon möter även upp i debatten om trä som kontroversiellt material, speciellt med tanke på brandrisken. Lyssna på hennes seminarium och se själv vad du tror, är trä nyckeln till byggbranschens klimatanpassning?

Medlemsnyhet

Företag
Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Mässans Gata/Korsvägen
412 94 GÖTEBORG
Sverige
Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Sänd till en kollega

0.078