23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Längden, bredden och höjden på mässan

| Medlemsnyhet | Företag Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Under 30 år som arkitekt har Kevin Flanagan skapat ett stort antal prisbelönta byggnader i världsstäder och är just nu aktuell med tre skyskrapor i massivträ, under namnen Oakwood Timber 1,2 och 3.

Torn 1 var en 300 meter hög skyskrapa, med huvudkonstruktionen av prefabricerade moduler i trä hämtat från miljöcertifierade skogar i Europa. Korslaminerat trä är ett lätt material och därmed kan du också bygga högt, förklarar Flanagan. Torn 2 var en intrikat korgstruktur med bärande fasad i dubbla spjälverk. De bägge tornen var skalövningar som inte realiserats och nu gör Kevin Flanagan ett tredje försök, den här gången i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg, och tänkt för en tomt i Nederländerna.

Premiär för produktionstekniska tävlingen ”Fåtöljen”, som vill stimulera till innovation och nytänkande i möbelindustrin. En prototyp har tagits fram av Dan Ihreborn i samarbete med Stolab, i en produktionstekniskt mycket avancerad formgivning som ska locka unga formgivare att ställa upp i tävlingen som spänner över två år.

Träbyggandet i Sverige spås dubbleras under de närmaste åtta åren. Det kräver kompetenta arkitekter och konsulter på området. Branschseminarier och forskning riktar sig antingen till alla marknadsaktörer eller koncentrerar sig på teoretiska områden. Mot den bakgrunden har Träbyggnadskansliet, White och AIX nu tagit initiativet till ett nätverk för alla arkitekter där man kan samverka och vara ett forum för gemensamma träbyggnadsfrågor. Här kan frågeställningar ventileras mellan intresserade arkitekter oberoende av företag och man får dela med sig av inspiration, systemlösningar och lyckade projekt. Avsparken skedde i juni och nu tar man nätverket till mässan. Mer i seminarieprogrammet.

Ytterligare ett spännande inslag är Skellefteå Kulturhus, som ligger i botten av ett 19 våningar högt torn uppbyggt av prefabricerade rumsmoduler i massivt trä med en kärna av korslimmat trä. Med sin glasade fasad blir det en milsvid utsikt över staden. Kulturhuset kommer även att innehålla ett hotell. Genom att erbjuda kulturscen, litteratur och konst, kommer det att bli Skellefteås nya mötesplats. Projektering pågår som bäst, hör och se mer om detta i Whites seminarium.

Sawtec-dagarna arrangeras parallellt med Trä och Teknik i år. Sawtec är en ideell förening där de 20 medlemmarna består av de mest tongivande maskinleverantörerna inom den den träbearbetande industrin. För första gången ses Sawtec-dagarna inom samma lokaler som mässan där de senaste rönen presenteras i workshops för deltagare från branschen. Erfarenhetsutbyte med digitalisering i fokus i år.

Och sist men inte minst – missa inte seminariet om Digitala sågverk på scen där flera av spjutspetsaktörerna redovisar sin kompetens och smarta lösningar för framtiden.

Medlemsnyhet

Företag
Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Mässans Gata/Korsvägen
412 94 GÖTEBORG
Sverige
Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Sänd till en kollega

0.062