23948sdkhjf

Yxa till något snidat

Har du täljt med kniv någon gång? Det har väl nästan alla, fast på väldigt olika nivå. Att tälja med yxa är mindre etablerat, men det är en växande verksamhet. Yxmakaren Julia Kalthoff är en av dem som kan och som lär ut.

I verkstaden hos Kalthoff Axes, i Birkastan i Stockholms innerstad, samlas en tisdagskväll ett tiotal intresserade för att lära sig att tälja med yxa. Några har letat efter möjligheten, andra har fått en kurs som julklapp eller födelsedagspresent. Deltagarna är både män och kvinnor, och åldrarna varierar mellan cirka 30 och ungefär det dubbla.

Julia Kalthoff har själv konstruerat de speciella täljyxor som används. De är extremt välbalanserade och lätta att hantera. De första instruktionerna handlar om hur man håller yxan och, kanske framför allt, hur man håller träämnet så att man kan tälja effektivt samtidigt som man inte riskerar att skada fingrarna. Sedan får deltagarna lära sig hur man vrider och vänder på träämnet, samtidigt som kan hela tiden arbetar i huvudsak vertikalt med yxan.

Två av eleverna denna kväll heter Göran Hansson och Karin Blomberger. De har båda hittat Julia Kalthoff och hennes verksamhet via den utställning som Kalthoff Axes hade på Sven-Harrys konsthall i Stockholm, en del i Sven-Harrys hantverksutställning Kraftverk (som vi skrev om i NTT nr. 1 2023).

– Vi har varit i hantverkscentrat Sätergläntan och gått kurs i att tälja med kniv, berättar Karin Blombergsson. När vi såg utställningen om yxor och insåg att man också kan tälja med yxa så blev vi intresserade.

En fördel med att tälja med yxa är att man kan arbeta lite fortare, man tar bort större bitar i taget. Det förefaller också att vara säkrare, eftersom man måste ha någon form av huggkubbe att stödja ämnet på och naturligt håller fingrarna undan från yxan. Naturligt, men även som sagt något man tränar under kursen.

Trä är förstås det råmaterial man använder för täljning, men även yxan är ju till hälften trä. Bra trä för yxskaft är ask och björk, men även ek kan vara bra. Julia Kalthoff har även använt såväl rönn som lönn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078