23948sdkhjf

Hållbar el och lönsamhet – är det ens möjligt?

Det låter omöjligt, men hållbar el och lönsamhet kan faktiskt gå hand i hand. Hur den ekvationen går ihop kan Christian Andersson på elhandelsbolaget Bixia reda ut.

Trä- och sågverksindustrin är en elintensiv bransch, vilket gör att branschens elval kan göra skillnad för både klimat och ekonomi. Elmarknaden förändras ständigt och många tror därför att det krävs stora omställningar av företag med hög energiförbrukning för att vara hållbara – särskilt sågverk.
Så är det inte, även i sågverk kan hållbarhet och lönsamhet följas åt, enligt Christian Andersson, storkundsansvarig på elhandelsbolaget Bixia.

Christian Andersson, storkundsansvarig på Bixia.

Hållbar elproduktion gör skillnad
Ett hållbart elavtal startar med en erfaren partner som förstår affären och tänker långsiktigt. En partner som förstår verksamhetens förutsättningar och behov, för att sedan guida företaget rätt på den föränderliga elmarknaden.
Att välja ett elavtal med el från 100 procent förnybara energikällor stärker företagets position och varumärke, men handlar om mer än bara det.
– Ett 100 procent förnybart elavtal är hållbart och hjälper framför allt till att öka mängden förnybar energi i vårt system, samtidigt som det bidrar till lokal samhällsnytta. Det är en tydlig signal på att  ditt företag vill vara med och göra skillnad, säger Christian Andersson.

Tjäna pengar på befintliga resurser
I takt med att den förnybara kraften, i allt större utsträckning ersätter tidigare baskraft, skapas utmaningar och behov när det kommer till att upprätthålla balansen i energisystemet.
– När vi pratar om balans i elsystemet syftar vi till att det ska produceras lika mycket el som det förbrukas, varje sekund. Då får vi jämvikt mellan elproduktion och elförbrukning och kraftsystemet fungerar bra och kan leverera el, säger Christian Andersson.
För att säkerställa balansen av kraftsystemet använder Svenska kraftnät flexibla tjänster på den så kallade flexibilitetsmarknaden.
Christian förklarar hur det fungerar:
– På flexibilitetsmarknaden finns en stor intjäningsmöjlighet och sågverk är ett bra exempel på en bransch där du som aktör har stora möjligheter att bli flexleverantör! I praktiken innebär det att du under korta stunder drar ner på ditt effektuttag. Ett bra exempel för sågverk kan vara att stundtals trappa ner på effektuttaget i virkestorkar, och självklart ska det ske utan att påverka produkternas kvalité eller er produktionstakt.

Din guide på flexmarknaden
Bixia är balansansvariga gentemot Svenska kraftnät och har ansvar att löpande handla sig i balans. Det gör att vi kan vara med och aktivt agera på flexibilitetsmarknaden – och vi hjälper gärna dig. Var med och bidra till ett stabilt elsystem och vänd din elkostnad till en intäkt.
– Hållbar el och lönsamhet går hand i hand. Det är ingen tvekan om den saken. Men att agera klokt på en komplex elmarknad kräver sin expert. Vi har ett helt team som hjälper dig att bli mer energieffektiv, säger Christian Andersson.

Bixia AB

  • Företaget grundades 1997 och är en del av Tekniska verken i Linköping AB.
  • Bixia är ett av de elbolag i Sverige som köper in störst andel förnybar och lokalt producerad el.
  • Under 2022 levererade Bixia 5,7 TWh el och omsatte 7,1 miljarder kronor.
  • Vd är Pär Kaller.

Läs mer om Bixia här.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094