23948sdkhjf

Elbehovet ökar kraftigt inom industrin

Den skogsbaserade industrins behov för den kommande tioårsperioden väntas öka med nästan en tredjedel. Det framgår av rapporten ”Industrins elbehov till 2035 – en kartläggning" gjord av basindustrins samarbetgrupp i energifrågor SKGS.

– El till en konkurrenskraftig kostnad är viktig i hela landet, både för befintlig och tillkommande industri, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna. Ju större satsningar som görs på ny fossilfri elproduktion, desto bättre är förutsättningarna att klara framtida behov. Men det kräver en kontinuerlig utbyggnad.

Ett av de områden där skogsindustrin förväntas öka sin energiförbrukning är inom så kallad bio-CCS, det vill säga infångning och lagring av biogen koldioxid från massaindustrin. Industrin har flera fördelar som gör den intressant för CCS, som stora punktutsläpp, egen elproduktion och djuphamnar lämpliga för utskeppning av flytande koldioxid.

Den infångade koldioxiden kan också användas som råvara för framställning av drivmedel. Om tekniken blir lönsam kan skogsindustrins elbehov öka väsentligt eftersom processen är mycket elintensiv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093