23948sdkhjf

Skolar om sig efter Northvoltkraschen: ”Trä känns naturligt”

Sågverksbranschen är i stort behov av kompetensförstärkning. I Skellefteå erbjuder STTF sitt stöd till en engelskspråkig operatörsutbildning som ska ta tillvara på arbetskraft efter Northvolts krasch. ”Vi tycker om att arbeta med händerna och trä känns naturligt”, säger rumänen Andre Ironin och Bogdan Juvan från Slovenien.

För några år sedan gjorde STTF (Svenskt Trätekniskt Forum), med stöd av Tillväxtverket, en kompetensanalys av sågverksbranschen.

– Även om vi fått in en del nytt blod är vår bransch knappast någon ungdomsförening, säger STTF:s sekreterare Tomas Ivarsson som har ett stort engagemang i utbildningsfrågor.

Analysen visade även att endast fem procent hade någon form av träindustriell utbildning i bagaget.

– Men man kan ju inte få någonting som inte finns, konstaterar Ivarsson krasst.

Majoriteten av de utbildningar som erbjuds är fortfarande de som arbetsmiljölagen kräver och genomförs hos företagarna själva.

–  Det är första hjälpen, hjärt- och lungräddning och så vidare, och det är ju viktigt. Men vi har ju haft en enorm teknikutveckling i den här branschen de senaste åren. Vi har snart skanners i hela anläggningen från start till mål, och det kommer ju inte bli färre, säger Ivarsson och fortsätter:

– Men för den sakens skull får vi inte tappa kompetensen kring trä som material. Vi har bland annat utvecklat en utbildning i samverkan med Svenskt Trä kallad Certifierad virkessorterare, och den kan verkligen rekommenderas.

Kompetensanalysen har nu några år på nacken, men Ivarsson tror inte att siffrorna förändrats dramatiskt till det bättre. Det finns med andra ord utrymme för förbättringar, och mycket handlar om att lyfta kompetensförsörjning högre på agendan.

– De som sitter på någon form av chefsposition är ganska fokuserade på den vardagliga driften. Sågen ska gå och det är alltid en risk att det här med kompetensförsörjning kommer på skam, att det är något de ska ta tag i sen.

I dessa tuffa tider är det i högsta grad en ekonomisk fråga, och en fråga om prioriteringar.

– Nu när konjunkturen är lite lägre finns det ju tid att kompetensutveckla folk.

Nu när konjunkturen är lite lägre finns det ju tid att kompetensutveckla folk

Men så var det just det här med bristen på utbildningar. Men det försöker STTF råda bot på genom att erbjuda sitt kunskapsstöd till en rad utbildningsorganisationer (se separat faktaruta). Bland annat till en engelskspråkig operatörsutbildning i Skellefteå.

– Det kan väl inte ha undgått någon enda vaken människa vad som hände med Northvolt. Många medarbetare var av utländsk bakgrund som nu står inför problematiken att hitta ny sysselsättning.

Operatörsutbildningen är riktad mot sågverk med T2 Training for Skills som kompetensgivare. Utbildningen är på 18 veckor och teori blandas med företagspraktik. STTF har medverkat som rådgivare kring kursplaner och företagskontakter.

– Kursdeltagarna har en god utbildningsbakgrund och är mycket engagerade. Här får industrin verkligen chansen att anställa personer med en grundläggande utbildning som belyser allt från råvara till färdig produkt, säger Ivarsson.

Här får industrin verkligen chansen att anställa personer med en grundläggande utbildning

Rumänen Andre Ironin och Bogdan Juvan från Slovenien hade stora förväntningar på Northvolt som arbetsgivare, men vilka grusades rejält. Nu är de sugna på att växla om till träindustrin.

– Utbildningen känns bra, framför allt förstår vi vad som krävs av en sågverksoperatör, säger de och fortsätter:

– Vi får en god insikt om hur vi måste ta vara på skogen och om hur viktiga alla produktionssteg är i sågverket, och det ska bli intressant att omsätta all teoretisk kunskap i praktiken.

Utbildningar på gång

STTF stöttar ett antal utbildningsorganisationer som i nuläget ansöker om anslag från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH):

• Plushögskolan i Linköping ansöker om stöd för en fortsättning av den pågående utbildningen; Processoperatör sågverks- & pappers/massaindustri (1,5-årig).

• Yrkeshögskolan i Skellefteå vill starta upp en tvåårig utbildning under samma rubrik med fokus på de fyra nordligaste länen.

• TTU i Skoghall planerar en utbildning för marknadsförare inom träindustrin.

XeDrix AB i Växjö ansöker om stöd för en YH-utbildning under rubriken Teknisk säljare.

• STTF kompletterar sina webbaserade utbildningsfilmer med en del om produktionsekonomi. Lanseras i  september.

• Ett nätverk för HR- och personalansvariga har bildats där ett digitalt möte genomfördes den 7 maj, och en fysisk träff är inplanerad till den 17 september.

Källa: STTF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094