23948sdkhjf

Hilde fällde mest i Västerbotten

Skogsstyrelsen och skogsbruket bedömer att stormen Hilde fällde cirka 3,5 miljoner skogskubikmeter, framför allt har gallringsskog skadats genom vindfällen. Hårdast drabbade är skogarna i Västerbottens län.
Bedömningen av skadevolymen grundar sig på de inventeringar som Skogsstyrelsen, skogsbolag och skogsägarföreningar genomfört i Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Mest omfattande skador finns i Västerbottens län, där två tredjedelar av den totala volymen fallit. Övriga volymer har en tyngdpunkt på Jämtlandssidan.

– Framförallt har mycket gallringsskog skadats, det vill säga skog som egentligen inte skulle avverkas förrän om 25–50 år, vilket innebär en större ekonomisk förlust för skogsägarna än om slutavverkningsmogen skog skadats, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

Stormen har mestadels lämnat efter sig vindfällen, vilket innebär att träden fällts helt. Andelen knäckta träd är mindre än i andra stormar.

Sammantaget är det en mycket stor andel tallskog som fallit.

Vad den faktiska ekonomiska förlusten för skogsbruket blir går inte att säga förrän det stormskadade virket är upparbetat. Detta då det är många faktorer som påverkar kostnaderna samt att försäkringar täcker en del av förlusterna.

– Uppskattningsvis kan den totala ekonomiska förlusten vara ungefär en halv miljard kronor. Enskilda skogsägare har drabbats väldigt olika beroende på hur mycket skog som blåst ner på deras fastigheter, om man har försäkrat och på svårigheterna att ta tillvara det stormfällda virket, säger Clas Fries.

Stormen Hildes fällda volymer är mindre än de som fälldes av stormen Dagmar natten till annandag jul 2011. Då fälldes 4,5 miljoner skogskubikmeter, men på en betydligt större areal.

Skogsstyrelsen har lagt ut en summering av de lagfrågor som kan bli aktuella för skogsbrukare eller yrkesverksamma inom skogsbruket inför upparbetningen av senhöstens stormskador.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066