23948sdkhjf

Hilde fällde 400 000 kubikmeter Sveaskog

Efter en veckas helikopterinventering står det klart att cirka 400 000 kubikmeter skog föll på Sveaskogs marker i stormen Hilde. Lycksele var den kommun som drabbades värst. Skogsstyrelsen bedömer att Hilde totalt blåste ner 3,5 miljoner kubikmeter.
- Det viktigaste just nu är att behålla lugnet och inte fatta några förhastade beslut. Det gäller att göra saker i rätt ordning och att fokusera på arbetsmiljön eftersom det innebär stora risker att arbeta i stormfälld skog, säger Anette Waara, resultatområdeschef i Västerbotten.

Vädret har stor inverkan på hur snabbt det stormfällda virket kan tas om hand. Det var i princip barmark under stormen men nu är väderförhållandena annorlunda med växlande minus och plusgrader vilket ökar risken för att virket fryser fast och inte går att ta ut.

- Det skadade virket måste vara ute ur skogen senast den 15 juli för att undvika angrepp av skadeinsekter som granbarkborre och märgborre. Även risken för blånad gör att det är bråttom att få ut virket eftersom blånad innebär att timret klassas ner till massaved och vi förlorar pengar.

Det är framförallt gallringsskog som har skadats och stormen har till största delen lämnat vindfällen efter sig. Andelen knäckta träd är inte så stor. Sett till den totala mängden skog Hilde fällde så har Sveaskog klarat sig relativt bra. Västerbotten är värst drabbat och för Sveaskogs del är fördelningen: 70 procent i Lyckseleområdet, 20 procent i Åsele/Storuman, sju procent i Vindeln och tre procent i Skellefteå/Malå.
- Att vi inte drabbats ännu hårdare beror delvis på att vi inte gallrat för hårt i enskilda bestånd. Den gallringsinstruktion som vi implementerat i Sveaskog de senaste åren har varit väl genomtänkt, säger Anette Waara, resultatområdeschef i Västerbotten. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109