Ligna 2015 gav bevisen – det har vänt för träindustrin
Alla som NTT pratade med på Ligna 2015 beskrev samma trend för träindustrin – det har vänt uppåt. Detaljerna skiljer förstås, men det grundläggande budskapet var att aktiviteten ökat tydligt sedan ett antal månader. Det handlar inte längre om förhoppningar utan om nya order, och om kunder som inte vågar vänta längre med att investera – produktionen ökar.
– I samband med Ligna 2013 gjorde vi några få affärer under mässan. Denna gång har vi gjort sju avslut under några få veckor före mässan. Nu har vi gjort ytterligare flera affärer under mässans gång, berättar Jonas Eklind, vd vid företaget Innovativ vision som utvecklat och som säljer mätsystemet Woodeye.
Innovativ vision var även en av de utställare på Ligna som hade intressantast nyheter att lansera i samband med mässan. Inte minst kunde man berätta att den ekonomiskt mycket lovande metod för hållfasthetsprovning, som företaget utvecklat i samarbete med Linnéuniversitetet och Dynalyse, i sin helhet godkänts av SP och nu alltså kan lanseras industriellt. Denna metod beskrev NTT i korthet i nr 23 2014, och vi kommer tillbaka med en mer detaljerad artikel om detta inom kort.
Innovativ vision lanserade vid Ligna även ett nytt uppgraderingspaket, som i praktiken kan göra om en Woodeye 4 till en Woodeye 5. Ombyggnaden går att göra på en till två dagar, vilket innebär att det träindustriföretag som vill förbättra sin sortering kan göra detta utan produktionsförluster.
– Vi kan bygga om under helgen, och produktionen går igång på måndag morgon, med normal fart och högre effektivitet än tidigare, säger Jonas Eklind. Vi har länge velat erbjuda våra kunder den här möjligheten, men tidigare har det varit svårt att få alla delar av systemet att fungera ihop med äldre modeller. Men nu har vi lyckats med detta, och har redan ett par installationer genomförda i Sverige.
Den tredje stora nyheten från Innovativ vision var en ny kombinerad Woodeye och kapsåg, framtagen i samarbete med den amerikanska partnern och sågtillverkaren Eagle.
– Eagle har varit vår representant i Nordamerika länge, och vi tyckte att det var läge att ta fram en gemensam produkt, berättar Jonas Eklind. Vi har vunnit flera stora order i Nordamerika den senaste tiden med denna kapsåg, inte minst för att vi kan visa samma produktionshastighet och kvalitet med betydligt mindre ingrepp i befintliga linjer. Där våra konkurrenter erbjudit tre sågar har vi kunnat ge dom samma produktionsresultat med två, där såg och skanner är utvecklade för att fungera optimalt tillsammans.
Nu har man tagit fram en ”europeisk design” på denna produkt, och Innovativ vision lanserade alltså denna version på Ligna 2015.
Dynalyse, som alltså var med i utvecklingen av den nya metoden för hållfasthetsmätning, var även de med på Ligna. I sin egen monter fokuserade man även på sin nya effektiva fuktmätare för torkar, Kilnscout. Genom att placera ett par stålplåtar, kopplade till en trådlös givare, i ett eller flera virkespaket i torken (kammare eller vandringstork) kan man få en kontinuerlig och korrekt mätning av fuktkvoten i en del av virket under hela torkprocessen, och därmed ökade möjlighet att optimera torkningen.
Systemet har kapacitet att hålla reda på upp till hundra mätare.
Även System Hall har kunnat notera en hög aktivitet från marknaden den senaste tiden. Till en del ”skyller” man på NTT. Genom åren har man hos System Hall noterat att teknik som uppmärksammas i NTT och woodnet ökar i efterfrågan.
– Nu har målning varit på tapeten, och vi har bara skrivit offerter på målningslinjer den senaste månaderna, säger Joakim Blixt på System Hall.
Anders Marklund på Skellefteåföretaget Datapolarna stod och bankade företagets nya fuktmätare ”Moistpal” i en stackars planka i företagets monter på Ligna. Den nya mätaren ger möjlighet att mäta fuktkvot betydligt snabbare, och datahanteringen sköts mycket effektivt via en molntjänst. Moistpal visades upp som prototyp vid Sawtech-dagarna förra året, nu är den alltså klar och till salu.
I stort handlade annars mässan mer om många mindre nyheter än om stora och revolutionerande.
– Det är ju inte som om man sett Jesus precis, som en svensk utställare uttryckte det efter att ha varit runt och kollat andra utställare under morgontimmarna på måndagen.
Mycket i förhandssnacket handlade om ”Industri 4.0”, ett begrepp som handlar om en ny nivå av industriell integration där maskinerna ska kunna kommunicera bättre på egen hand och anpassa sig till varandra när ny teknik introduceras i en process eller produktionslinje. Många tekniska nyheter under mässan kan sorteras in under detta begrepp; ny mjukvara som har tagit steg mot Industri 4.0 var ett vanligt inslag i presentationerna, inte minst från stora utställare som Weinig och Homag.
Ett annat inslag som återkom i många former var robotar. Inte minst passade många tillverkarna på att handfast visa upp att deras robotar klarade av att lyfta även oregelbundna föremål utan släta ytor för roboten att suga fast i.
Även på robotområdet var det mer fråga om evolution än revolution, i alla fall i de flesta fall. Den robot som gick omkring på mässgolvet och pratade flera språk med publiken var förstås annorlunda, men den kommer knappast ut på marknaden. Möjligen om den själv bestämmer sig för att knalla iväg …
En nyhet som man däremot inte hörde mycket ifrån var en ny klinga från Leuco, som i Sverige representeras av Kyocera Unimerco. Den nya klingan är nämligen extremt tyst, vilket mässbesökarna kunde höra om man lyssnade riktigt ordentligt i tillverkarens monter i Hannover. Produkten heter Leuco system NN och är diamantbestyckade klingor som därmed också har långa ståndstider.
Till sist en förhoppning efter tre dagar på Ligna: till nästa mässa skulle jag önska att alla utställare inspirerar sin monterpersonal till att vara mer aktiv och inbjudande. Detta gäller även svenska utställare, trots att dessa absolut inte var under genomsnittet. I en del montrar såg personalen ut som att de tvingats till ett avbrott i något viktigare jobb, något som absolut inte kan vara bra för affärerna. Inte heller ger det besökare att sitta och titta ner i en laptop, som många östliga utställare gjorde.
Bra och aktiva svenska montrar var bland annat System Hall/Kvarnstrand och Valutech, flera andra svenska företag var som sagt också över medel. Mer sånt. Säg hej till publiken!
Nils Lindstrand
Fakta om Ligna 2015
Antal besökare: 96 000 (2013: ca. 90 000)
Antal utländska besökare: ca. 40 000 (32 800)
Utställare: 1 567 (1 637)
Monteryta: 120 000 kvadratmeter (124 000)
Andel professionella besökare: 96 procent (94)
Flest besökare från:
Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien, USA, Storbritannien, Ryssland, Belgien, Polen, Sverige, Kina och Brasilien. Mest ökade Asien, Mellanöstern och Latinamerika.
Största montrar: Weinig och Homag
Snyggast monter: Hundegger
Bäst montermat: Biesse
Bäst monteröl: Katres
Bästa monterkaffe: Innovativ vision (Woodeye)
Bästa färger: Hundegger (Blått-gult-rött, oslagbart!)
Nya event redan i höst
I månadsskiftet september – oktober har NTT och woodnet.se två event, Trä & Bygghandelsdagen den 30 september och Stora Trähus, som även detta år genomförs den 1 oktober. Mer om dessa event på annan plats.
För den som vill vara med om en mässa med stora träbearbetande maskiner redan under hösten finns två ryska mässor som arrangeras av Deutsche Messe:s internationella avdelning. Den första är Expodrev Russia i Krasnojarsk, som genomförs den 8-11 september. Den andra heter Lesprom Ural, och arrangeras den 22-25 september i Jekaterinburg. Båda har ett antal stora svenska utställare, något som projektledaren vid Deutsche Messe, Michael Bartos, tycker är bra.
– Vid sidan av den besvärliga politiska situationen är Ryssland ett väldigt intressant land för alla som arbetar med träindustrin. Jag tror att det är viktigt för svenska och tyska företag att behålla och vårda kontakter i Ryssland, annars finns risken att ryska företag får allt tätare samarbeten med kinesiska leverantörer. Uppfattningen i Ryssland är att kinesiska företag ofta är billigare, men europeiska företag kan konkurrera med kvalitet.
Mässorna i Ryssland är uppbyggda efter samma koncept som Ligna. I Krasnojarsk planerar man att ha en del av utställningen som ”svensk paviljong”.