23948sdkhjf

Stockröntgen gav högre utbyte

Stora Enso Ala i Ljusne, strax söder om Söderhamn, valde att satsa på stockmätning för att höja utbytet och få bättre underlag för att höja effektiviteten i sin grovsåglinje. Man satsade på en Logprofiler från Limab, genomförde ett effektivt projekt och har redan efter några månader fått positiva resultat.
– Vi har definitivt förbättrat utbytet och fått ett stabilare flöde, exakt hur mycket bättre det blivit återstår för oss att följa upp, säger Christer Rosén, platschef vid Stora Enso Ala.

Den nya mättekniken togs i bruk efter semestern i år, efter ett projekt som gick mycket bra, enligt både projektledaren Styrbjörn Johansson och Christer Rosén. Huvudleverantörer var Limab och Heinola som stått för mekaniken, och som för övrigt levererade hela grovsåglinjen 2002.

– Jag tror aldrig jag varit med om ett projekt som gått så klockrent, säger Christer Rosén om installationen av Logprofilern. Nu har vi bara finjusteringar kvar.

Det som framför allt återstår är förstås att optimera hur sågen ska använda och dra nytta av de nya möjligheterna. Den direkta fördelen är att man får en automatisk och optimal vridning av stocken, ett moment som fram till i augusti var manuellt.

– Nu har operatörerna möjlighet att hålla koll på hela flödet, och kan styra upp snabbare innan det blir några störningar, säger Christer Rosén. Styrbjörn Johansson konstaterar att man framöver har en uppgift i att titta närmare på hur operatörerna ska arbeta för att bäst bidra till att optimera flödet genom linjen.

”Skakad men inte rörd” brukar James Bond alltid påpeka när han beställer i baren. Lite så är det med stockarna i den nya mätramen också. Logprofilern från Limab har den speciella förmågan att kompensera för stockens rörelser när den går igenom mätramen, vilket ger sågverket den stora fördelen att man inte behöver fixera stocken för att röntga och kartlägga den. Farten och precisionen ökar.

– Vi har nu fått nya möjligheter att optimera såglinjen, genom att använda den enorma datamängd som mätramen samlar in av stocken under bark och i början av linjen, konstaterar Christer Rosén. Hur vi bäst ska använda dessa data är ett arbete som vi bara har hunnit nudda vid ännu.

Den automatiska stockmätningen och stockvridningen innebär alltså en rad fördelar. Bland dessa finns även att stockvridningen nu blir oberoende av vilken operatör som sitter vid spakarna, och att operatörerna inte behöver anstränga sig för en bedömning som automatiken i alla fall gör mer exakt och utan att tröttas. I stället kan de få överblick och göra bedömningar.

– Vi håller på med att grotta ner oss i olika detaljer, berättar Styrbjörn Johansson. Vi tittar tillsammans med operatörerna till exempel på hur mycket stocken rör sig beroende på längd, grovlek och så vidare. Med systemet kan operatörerna nu hitta samband man inte haft möjlighet att se tidigare, och vi kan justera störningar genom att till exempel komplettera med en styrplåt på rätt ställe.

En annan fördel är att underhållet kan genomföras på ett tidigare stadium.

– Men manuell styrning händer det att operatören omedvetet kompenserar för mindre fel i utrustningen, säger Christer Rosén. Man såg att något inte rörde sig riktigt korrekt och hanterade detta manuellt. Med automatiken noteras avvikelsen direkt, vilket gör att underhållet kan göras tidigare och innan det ger störningar i driften.

Principen för Limabs Logprofiler är att man har två mätställen för att kunna kompensera för rörelser hos stocken på väg in i vändaren. Mjukvaran känner igen stocken när den kommer till den andra mätpunkten och lägger den rätt i förhållande till hur den låg i mätramen. Utan en sådan kompensation kan sågen tappa en betydande del av den optimering som möjliggjordes i mätramen.

– Såghuset här i Ala är dessutom väldigt trångt, såglinjen går i ett stort ”Z”, beskriver Christer Rosén. Heinola lyckades dock skapa en bra lösning av mekaniken kring rundvridningen så att den får plats.

Limabs Logprofiler har flest installationer i Finland, men har börjat nå framgångar även i andra länder runt Östersjön. För Ala, som ju är en del i finsk-svenska Stora Enso, var det en fördel att kunna studera sina systerbruk i Finland som redan hade den här tekniken.

– Vi började väl titta på det här för ungefär två år sedan, och var på besök hos Honkalahti där man har en lösning som liknar vår och där man också har liknande erfarenheter av tekniken. Även i Honkalahti har man fått väldigt positiva resultat, nu arbetar man med småjusteringar och tittar på hur man bäst ska använda de nya möjligheter som tekniken skapat.

Nils Lindstrand

Fakta Stora Enso Ala

Två linjer

Grov linje från Heinola 2002

Klenlinje från Veisto 1994

Använder både bandsåg och klingsåg

Treskift

Producerar cirka 360 000 kubikmeter

Sågar 95 procent fura

Vidareförädlar cirka 25 procent i egen komponentfabrik

135 anställda, varav cirka hälften i komponentfabriken

Cirka 65 personer är outsourcade inom underhåll, transporter och biprodukter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125