23948sdkhjf

2,1 miljon per meter för danskt matbord

På det anrika (1796) auktionshuset Phillips i London slogs världsrekord för modern nordisk design med ett danskt matsalsbord. Bordet är byggt och ritat av Peder Moos 1952 och såldes för 600 000 pund (knappt åtta miljoner svenska kronor)
Historien om bordet har valsat runt i världen och mest uppmärksamhet har den givetvis fått i Danmark då den förrförre ägaren gjorde en ganska dålig affär.

Bordet som är gjort i ek och lönn designades för en nybuggd villa 1952 och det ritades in i planritningen av den kände arkitekten och designern Finn Juhl. Bordet utformades och byggdes av Peder Moos en designer är halv0känd av den designintresserade allmänheten, men superkänd i branschen.

Moos kom från en relativt enkel bondfamilj och utbildade sig till snickare efter ett par år på folkhögskola0. Han var ute på gesällvandring och arbetade i flera länder i Europa. Senare läste han konstvetenskap på konstakademien i Köpenhamn.

Peder Moos var lite av enstöring och speciellt som designer, såtillvida att han främst var snickare och själv byggde de möbler han ritade. Hans strävan efter perfektion tog sig starka uttryck och innan han ritade en möbel skaffade han först virket som skulle användas. Han möbler, som är ganska få, har ställts ut på kända museer världen över. För några år sedan upptäcktes det att familjen had 14 hitintill okända möbler och som nu sålts för stora belopp.

Bordet som såldes i London är 3,8 meter långt och var alltså ritat för matsalen i en exklusiv villa.

Den förrförre ägaren, Erik Lenskjold, hade haft bordet i flera år och sålde det på auktion förra året för 330 000 danska kronor.

Då han fick höra att det sålts för 20 gånger så mycket blev han kändis i Danmark. Han sa i en tidning att det kändes som att skjuta papegojan och i en annan att han nu förstod han hur det vara att tappa bort lottokupongen med jättevinsten. I tidningarna beskrivs köparna av Erik Lenskjolds bord som ”svenskere”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093