23948sdkhjf

Orten med husbyggande i fokus

Det började på 1930-talet med Mjöbäcks träindustri. Idag hyser den lilla byn i utkanten av södra Västergötland ett flertal företag där samverkan blandas med kamp om kunderna. – Där ute råder det knivskarp konkurrens, säger Julia Nergården, vd på Mjöbäcks Entreprenad.

I Svenljunga kommun, strax norr om gränsen till Halland, ligger Mjöbäck. Det är cirka sex mil till Borås, och ungefär samma avstånd till kuststäderna Falkenberg och Varberg. På andra sidan länsgränsen, ett par mil bort, ligger Ullared vars varuhus är vida känt.

Entreprenörsandan i Mjöbäck är det dock heller inget fel på. I samhället, som hyser mellan 400-500 invånare, ligger företag som Mjöbäcks entreprenad, Västkuststugan, Sköna hus, Borohus samt Furulids snickeri för att nämna ett urval. Orten mer eller mindre andas husbyggarindustri.

– Man kan nog säga att det började med Mjöbäcks träindustri på 1930-talet, menar Leif Litzell, marknadschef på Västkuststugan.

Han fortsätter:

– Innan dess var det en hantverkarby. Det gjordes fönster, det fanns trapptillverkare och snickare, och så blev det så småningom en sammanslagning av allt. Mjöbäcks träindustri var bland de första i landet att börja med prefabricerade väggar, sedan villor och fritidshus och så vidare, säger Leif Litzell.

På 50-talet kom modellen Västkuststugan och blev snabbt en stor framgång för företaget.

– Västkuststugan blev snart så populär så att det blev ett begrepp, vilket ledde till att hela företaget bytte namn och blev Västkuststugan några år senare. Västkustvillan kom först på 90-talet som en ny modell och ett nytt varumärke. Idag finns vi från Umeå till Malmö. Vad jag har hört så finns det fler Västkuststugan på östkusten än på västkusten, säger Leif Litzell med ett skratt.

För den utomstående är det kanske inte helt lätt att hålla isär begreppen, vad som är företag och vad som är varumärke när det kommer till företagen i Mjöbäck. Det finns dock såväl förklaringar som starka band bolagen emellan. På andra sidan gatan från Västkuststugans kontor sett ligger Mjöbäcks entreprenad som säljer Mjöbäcksvillan. Där är Julia Nergården vd sedan sju år. Hon sitter dock även med i Västkuststugans styrelse samt är delägare i det konkurrerande företaget.

– Det var min far Kjell och hans bror Göran Nergården, som båda tidigare jobbade på Västkuststugan, som startade Mjöbäcks entreprenad 1970. När sedan Västskuststugan fick problem på 80-talet togs ägandet över av Mjöbäcks entreprenad. Borohus köptes av oss på 90-talet men är idag ett dotterbolag till Västkuststugan, förklarar Julia Nergården.

Samtidigt betonar hon att det inte är en koncern, utan olika fristående företag med samma ägare.

– Vi har bra samarbete vid inköp och kan jämföra priser tillsammans. Dessutom är det bra att vara stora då det idag krävs mycket kapital. Exempelvis är det väldigt dyrt om det blir fel eller misstag i den här branschen, och då gäller det att ha kapital. Men där ute är konkurrensen knivskarp. Det har hänt att man suttit här och tappat ett jobb till andra sidan, säger Julia Nergården.

Dock betonar hon att det finns vissa skillnader i vad de säljer och hur de jobbar.

– I vår affärsidé ligger dels villor, och där har vi alltid haft friheten som bas. Sedan jobbar vi mycket med projekt som bostadsrättsföreningar och lägenheter.

Att det finns fördelar med att driva företag på en liten ort är såväl Julia Nergården som Leif Litzell överens om.

– Vi har ju en väldigt lojal personal. Det blir nog ofta ett annat engagemang i en liten by, tror Julia Nergården.

Leif Litzell är av samma åsikt.

– Att vi ligger på landsbygden gör ju att vi har väldigt låg personalomsättning och på så sätt färre störningsmoment, vilket blir en styrka, säger han.

Däremot har de lite olika uppfattningar om vad som krävs för att kunna öka byggtakten.

– Vår stora styrka är vår flexibilitet, vi gör vad naturlagarna tillåter och har varit fullbelagda oavsett konjunktur. Däremot finns det för lite detaljplanerad mark, säger Leif Litzell från Västkuststugan.

Julia Nergården ser dock även andra hinder.

– För vår del har det varit svårt att hitta arbetskraft och entreprenörer till vissa projekt. Det kan handla om att vi vill bygga 200 lägenheter men inte hittar någon som kan ta sig an det på grund av att de är för fulltecknade. Sedan är det ofta väldigt långa väntetider vid överklagan, säger hon.

Mjöbäcks entreprenad bygger en hel del i betong sett till hela dess verksamhet. Men hos Västkuststugan är det huvudsakliga materialet trä.

– Vi säger att vi är en trähustillverkare. Det händer att en del vill ha puts eller tegel men då säger vi att det är trähus med tegelfasad, säger Leif Litzell.

Virket upphandlas genom att mäklare letar rätt kvalitet till bästa pris. Och det går åt en del byggträ – från 850 till 1100 kubik i månaden till Västkuststugan. Något mindre till Mjöbäcksvillan.

– Vi kör ut 500 till 600 enheter årligen. Då pratar vi hus från 50 till 250 kvadratmeter, säger Leif Litzell.

På senare år har även LVL och andra produkter ökat.

– Det handlar om bättre rakhet och långa spännvidder. Sedan samarbetar vi även där – Mjöbäcksvillan levererar takstolar till oss och vi hjälper dem med mellanbjälkar och råspontluckor, förklarar Leif Litzell.

Andra företag på orten, som Furulids snickeri, är också med och samarbetar med husleverantörerna.

– Furulids snickeri gör även mycket till Sköna hus som är en avknoppning från Mjöbäcks entreprenad, säger Leif Litzell.

Konkurrens och samarbete alltså. Men det främsta intrycket är att det finns en lokalpatriotism och anda som löper genom företagen och sätter orten i första rummet.

Julia Nergården instämmer.

– Om vi stöter ihop ute så är det ju alltid kul. Jag och Ulrik (von Schedvin, vd på Sköna hus reds. anm.) var ju grannar när vi växte upp, säger vd:n som varit på företaget i stort sett hela sin yrkeskarriär, och fortsätter:

– Vi är ju alla nischade och säljer ändå lite olika saker. Det är sällan hårda tongångar, snarare bra band.

Källa: Daniel Blomqvist

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078