23948sdkhjf

Valutec bygger i öst

Pionjärer i Ryssland

Valutec fortsätter att växa som leverantör till sågverksindustrin i östra delarna av Europa. Företaget har nu gjort klart med leveranser av TC-kanaltorkar till sågverk även till Ryssland. Anläggningarna blir de första i östra Europa i sitt slag. Först ut i Ryssland är Luzales, ett ledande skogsföretag baserat i Komi-området i norra delen av landet.

Valutecs leverans till Luzales är den senaste i en rad affärer med stora aktörer på den ryska sågverksmarknaden. Bland tidigare koncerner och företag som valt Valutec återfinns bland andra Sågverk 25 i Archangelsk som är störst i Nordöstra Ryssland och Khabarovsk-baserade AsiaLes. De tidigare affärerna har omfattat både kammartorkar och kanaltorkar.

Luzales TC-kanaltork kommer att ha en kapacitet för 70 000 kubikmeter virke per år. Den byggs i rostfritt stål och kommer utrustad med Valutecs styrsystem Valmatics. Luzales, som sågar cirka 300 000 kubikmeter gran- och tallvirke årligen, kommer att använda virkestorken för sidobrädor.

– Vi vill alltid utveckla vårt företag. Att investera i en kanaltork är en del i det arbetet, säger Ruslan Semenyuk.

I Lettland har det familjeägda sågverket Kurekss investerat i en TC-kanaltork med en kapacitet på 50 000 kubikmeter. Även där blir det den första som byggs i landet.

– TC-kanaltorkarna bryter ny mark inom virkestorkningen tack vare möjligheten att dela upp virkestorkningen i skilda zoner, vilket ger möjlighet för sågverken att blanda olika typer av produkter säger Robert Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096