23948sdkhjf

Södra satsar på korslimmat

Anläggning i Värö ett första steg

Södra investerar i en mindre anläggning för korslimmat trä (CLT) i anslutning till Södras sågverk i Värö. I planerna ligger en kommande satsning på en större anläggning.

– Södra arbetar för att öka hållbart träbyggande och vill vara med och ta en position på en växande marknad. Produktionsstart beräknas till början av 2019. Anläggningen får en årlig kapacitet på cirka 5 000 kubikmeter per skift, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.

Investeringen är en viktig del i Södras strategiska arbete att bygga långsiktiga relationer i värdekedjan.

– Korslimmat trä kommer att utgöra grunden för ett för oss nytt arbetssätt där vi erbjuder marknaden kostnadseffektiva konstruktionsmaterial som öppnar upp för byggande på höjden. Vi bygger ett komplett kunderbjudande inom korslimmat trä och expanderar lönsamt med marknadens tillväxt, säger Jörgen Lindquist.

Sedan ett år tillbaka pågår ett omfattande arbete inom Södra för att förbättra och utveckla lönsamheten hos de befintliga sågverken. Parallellt har det utretts vilken ökad vidareförädling som passar in i Södras struktur, position och på olika marknader.

– Södras främsta uppgift är att stärka familjeskogsbruket genom nya produkter och innovationer. Vi har identifierat korslimmat trä som en intressant produkt och vill vara med och ta en position på en växande marknad. Men vi vet också att det kräver stora investeringar, tar tid att positionera sig på marknaden och är förenat med affärsrisker. Därför börjar vi i en mindre skala, säger Lars Idermark, koncernchef i Södra.

Lokaliseringen i Värö är strategiskt vald för dess närhet till flera tillväxtregioner i Norden men även för sjötransport till Storbritannien och internationellt. Anläggningen samlokaliseras med Södras massabruk och sågverk för tillgång till grön el och färdig infrastruktur. Flera nyrekryteringar väntas med denna investering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125