23948sdkhjf

Trä är grunden för klimatutmaningen

Innovationer kräver att även trä och papper lönar sig

Nettoexportvärdet från skogen låg under 2016 på 125 miljarder kronor, samtidigt lades endast 4,2 miljarder på forskning och innovation. Trots detta är innovationstakten hög, menar Skogsindustrierna, och det finns redan utvecklade produkter och material som kan ersätta de oljebaserade. Ett exempel på ny innovation är papper och kartong som energibärare. I framtiden vill vi kunna ersätta batterier med en nedbrytbar produkt. Men trä och papper är fortfarande en förutsättning.

- Trots att innovation är viktig för framtiden får vi aldrig glömma var den stora lönsamheten ligger. Massa, papper, kartong och sågade råvaror är vårt bröd och smör, säger Mikael Hannus, innovationschef Sverige, Stora Enso.

Mer forskning krävs för att maximera nyttan med skogsbaserade produkter. Aktörerna inom skogsnäringen samarbetar nu för att kartlägga vilken forskning som behövs för att lösa samhällsutmaningar och nå det fossilfria samhället. I veckan möttes ett femtiotal representanter för att arbeta med den gemensamma forskningsagendan.

Forsningsagendan är ett gemensamt ramverk för hela den svenska skogsnäringen, vars syfte är att driva bioekonomisk tillväxt för övergång till det fossilfria samhället. I agendan utpekas fyra prioriterade forskningsområden och 19 spetsområden som är kopplade till FN:s hållbarhetsmål. Under arbetsmötet samlades ett femtiotal representanter från näring, akademi och forskning i Näringslivets Hus, Stockholm. Deltagarna var bland annat BillerudKorsnäs, Preem, Stora Enso, SCA, Holmen, Sveaskog, KTH, Skogforsk och Rise.

– Trots att Sverige är världsledande på forskning inom området har vi mycket kvar att göra. I dag kan vi sönderdela trädet ner i minsta beståndsdel och bygga upp nya material som i framtiden kan ersätta de oljebaserade produkterna. Branschöverskridande samverkan har aldrig varit viktigare för att möta samhällsutmaningarna, säger Torgny Persson, Forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Forskningsagendan är ett stöd för skogsnäringen att påvisa vilka satsningar som krävs för att skapa mer innovation och framsteg inom svensk skogsindustri. Resultatet av arbetsmötet tas nu vidare i arbetsgrupper som består av representanter från företag och akademi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094