23948sdkhjf

Moelven Töreboda forskar

Akustik och byggsystem ämnen för industriforskare

Syftet med de två forskningsprojekten är att utveckla byggsystem och akustik för höga trähus. De ingår i företagsforskarskolan Prowood respektive det europeiska initiativet Acoutect. I det förra projektet samarbetar Moelven Töreboda med bland annat Jönköping University och Linnéuniversitetet i Växjö, i det senare med Chalmers i Göteborg och holländska Eindhovens Tekniska Universitet.

De två doktorander som anställs på Moelven Töreboda under projekttiden är Nadja Dallagi och Shamnath Thajudeen.

− Genom de här satsningarna ökar vi hastigheten och höjer nivån på vårt forsknings- och utvecklingsarbete ordentligt. Vi anställer två doktorander, men får också tillgång till hela den akademiska miljön, öppnar dörrarna till flera forskningskluster och blir mer attraktiva för studenter, säger Johan Åhlén.

Syftet med Prowood, som invigdes 2014, är att stödja innovationsförmågan och öka konkurrenskraften hos svensk träindustri. I Moelven Törebodas fall handlar det om att utveckla byggsystemet Trä8 och kombinera unika lösningar med effektiva processer.

– Det blir allt viktigare att erbjuda kundanpassade lösningar men vi måste göra det på ett sätt som inte går utanför vår produktplattform. Målet med doktorandprojektet är att utveckla verktygen och metoderna ytterligare, säger Johan Åhlén.

Acoutect är ett europeiskt samarbete för att höja kompetensen inom akustikområdet. Ett annat av syftena med Acoutect är att öka det internationella kunskapsutbytet. Därför säger projektets riktlinjer att Moelven Töreboda måste anställa en utvecklare från ett annat land.

– Nadja Dallagi är utbildad vid universitet i Lyon och vi ser mycket fram emot att få en internationell blick på vår verksamhet, säger Johan Åhlén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095