23948sdkhjf

Högre fart i Långasjö

Investering i ny kapacitet genomförd

Södras investering om 100 miljoner kronor i Långasjö är nu genomförd. Satsningen innebär bland annat en helt ny såglinje som från och med november är i produktion. Nästa år kommer anläggningen att öka sin produktion med nära 30 procent.

Investeringen innebär att sågverkets kapacitet kommer att öka från 280 000 till 360 000 kubikmeter från och med nästa år. Produktionsökningen motsvarar 15 fler timmerbilar om dagen. För att nå dit har bland annat den gamla klensågslinjen bytts ut och ersatts med en ny profilerande cirkelsågslinje, ett byte som innebär att såga med klinga istället för band.

Den nya sågen skapar ett effektivare flöde med högre precision än tidigare. Detta möjliggör att få ut ännu mer av skogsråvaran på kortare tid, säger Magnus Algotsson, platschef, Södra Wood Långasjö.

Anläggningen producerar bland annat paneler och reglar men även målade produkter, en produktkategori där efterfrågan ökat varje år sedan 2013. Leveranserna sker framförallt till Holland och Sverige, två marknader där trycket på byggträ är högt. 

Den höga efterfrågan på svenskt byggträ är väldigt positiv. Fler och fler ser fördelarna med att bygga i trä.  Att nyttja träets förmåga att binda koldioxid såväl som råvara i skogen och som färdig produkt gynnar hela samhället, säger Magnus Algotsson.

Utöver den nya såglinjen har det även byggts en ny paketläggare, ny virkestork och ett nytt virkesmagasin på 8000 kvadratmeter. Satsningen innebär 25 nya arbetstillfällen i Långasjö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126