23948sdkhjf

”Brexit kan ta många år”

Men britterna fortsätter köpa trä

Importen av svenskt trä till Storbritannien fortsätter hittills att öka, och behoven finns även på sikt, Nu föreslår dessutom den brittiska regeringen nya satsningar på bostadsbyggande, så framtiden för trä och import från Sverige ser ljus ut även om förhandlingarna om Brexit oroar.

- Det är orimligt att tro att så här komplicerade förhandlingar ska vara avslutade om två år, sa David Hopkins, chef för Timber Trade Federation, vid Trämarknaden i Karlstad 23 november. Förhoppningsvis kan bilden klarna något inom kort, men det kan ta många år innan allt är klart.

Importen av trä till Storbritannien fungerar dock som sagt bra i dag.

- Hittills fungerar handeln som vanligt, och vi är många som arbetar för att den ska fortsätta att fungera lika smidigt som den gör nu, sa David Hopkins. Han konstaterade samtidigt att konsekvenserna snabbt blir svåra om handeln till och från Storbritannien försvåras.

- Fyra minuter längre tid per bil vid hamnarna skulle leda till milslånga köer med lastbilar, det finns beräkningar som bekräftar detta.

Det stora problemet på några års sikt är dock inte handelshinder utan en bromsad ekonomi i Storbritannien.

- Den brittiska regeringen har talat om att ”ta tillbaka kontrollen” från EU. Och det har man gjort, man har lyckats förvandla Storbritannien från en av de snabbast växande ekonomierna till den långsammast växande. Hela ekonomin bromsas, framför allt av osäkerheten inför Brexit.

David Hopkins påpekade dock att den brittiska ekonomin är långt ifrån att kollapsa.

- Vi har fortfarande tillväxt, och det ser ut att hålla i sig de närmaste åren. Men det handlar om låga nivåer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079