23948sdkhjf

Europeiska företag investerar i torkar

Krav på produktkvalitet bakom köp menar Valutec

Österrikiska Hasslacher Norica Timber och Tyska Robeta Holzindustrie har valt att investera i var sin virkestork. Valutec har fått förtroendet att leverera ytterligare två kanaltorkar till Centraleuropa. Det betyder att Valutec under 2017 sålt 21 stycken kanaltorkar till Europa med en total torkkapacitet på cirka 1 500 000 kubikmeter.

 Kanaltorkteknologin är fortfarande relativt lite använd i Centraleuropa men Valutec menar att de senaste åren inneburit ett mindre genombrott.

– Det ökade användandet av Limträ och korslimmat trä har medfört att sågverken idag har ett helt annat kvalitetstänk och även ser ett värde i att torka sidobräder. Det skapar ytterligare möjligheter för vår kanaltorkteknologi som möter sågverkens krav på hög kapacitet och kvalitet, säger Robert Larsson, vd vid Valutec.

Hasslacher är en familjeägd sågverkskoncern med sju anläggningar i tre länder. Till anläggningen i Sachsenburg, Kärnten, som är en av Europas modernaste limträanläggningar, investerade man 2016 i två OTC-kanaltorkar från Valutec. Det är till samma verk som man nu valt att investera i ytterligare en virkestork från Valutec.

– Att kunden väljer att investera i en identisk anläggning är en trevlig bekräftelse på att de är mycket nöjda med vår produkt och tidigare leverans, menar Robert Larsson.

Robeta Holzindustrie är ett privatägt tyskt sågverk som sågar cirka 300 000 kubikmeter per år.  OTC-kanaltorken, som blir sågverkets första kanaltork, har en kapacitet på cirka 50 000 kubikmeter per år och kommer att användas för att torka furu i tunnare dimensioner ned till en fuktkvot av 18 procent.

– Robeta satte stort värde vid kanaltorkens låga energiförbrukning samt dess logistiska fördelar jämfört med en traditionell kammartork, säger Robert Larsson.

Kanaltorkarna som byggs i rostfritt stål utrustas med tryckramar, för minimal deformation av de övre virkeslagren, och Valutecs system för värmeåtervinning. I leveransen ingår också styrsystemet Valmatics. Anläggningarna levereras och monteras under vintern och tas i drift i våren 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109