23948sdkhjf

Trä stoppar tjuven

Hög klass för KL-trä

Efter oberoende tester har Martinsons väggar av KL-trä certifierats för inbrottsklass 2 och 3.

De olika klassningarna utgår från användandet av olika tillhyggen. För att passera klass 1 krävs bara kniv, händer och fingrar och under väldigt kort tid. Vid klass 2 utrustas tjuven med enhandsyxa och kofot och ska hugga ett hål tillräckligt stort för en människa att ta sig igenom under fem minuter, vilket 60 mm-skivan klarade med sina åtta minuter och 27 sekunder.

– Det är svårt att yxa sig igenom när träets lameller byter riktning. Inbrottsklassningen är ytterligare ett argument varför man ska välja att bygga i KL-trä, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.

Testerna gav svar på hur väl olika dimensioner av KL-trä klarar inbrottsförsök och visade att KL-träväggen på 60 mm klarar inbrottsklass 2 medan väggen på 120 mm och uppåt klarar klass 3.

För att uppnå klass 3 är kravet tio minuter med en tvåhandsyxa på 1,2 kilo och tjuven ska åstadkomma ett hål på 300 x 600 mm, något som 120 mm-skivan stod emot.

KL-trä kan även användas i tak där inbrottsskyddsklassningen också gäller. Det kan handla om exempelvis ett apotek eller ett Systembolag där byggnaden även ska klara angrepp ovanifrån.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094