23948sdkhjf

Kunskap avgörande för regional utveckling

Rätt kompetens viktigaste faktorn

Den allra viktigaste faktorn för regional utveckling är tillgång på rätt kompetenser. Det framgick när Bioekonomiskt Forum lät flera företrädare för det skogsindustriella klustret i Värmland framträda och berätta om sitt långsiktiga arbete med att utveckla näringslivet i regionen.

Politiker och näringsliv har bland annat satsat på samarbete med Karlstads Universitet för att skapa en miljö där man forskar och utbildar i ämnen som passar väl ihop med de förutsättningar som ges av skogen. Med hjälp av ett nära samarbete i bland annat klustret Paper Province, och med långsiktig finansiering av Vinnova, har man kunnat bygga upp en kunskapsbas med forskning och med testbäddar för områden som bioenergi och förpackningar.

Utbildning och forskning på rätt områden är alltså den allra viktigaste faktorn för utveckling, enligt forskarna. Den bilden bekräftades också av Stora Enso:s sverigechef Per Lyrvall.

– Det är ingen tillfällighet att vi lägger vårt innovationscentrum för nya produkter i Stockholmsområdet, eller att vi lägger tillverkning av nya biokompositer i Hylte. I båda fallen handlar det om att det finns kompetenser i närheten som gör lokaliseringen logisk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109