23948sdkhjf

Valutec säljer TC i Europa

Två stora affärer till för kanaltorkar

Valutec har vunnit två nya stora affärer på den europeiska sågverksmarknaden. Det handlar om tyska Holzwerke Ladenburger och finska Junikkala – två tunga aktörer som båda valt att investera i sina första TC-kanaltorkar. I Tyskland är det den tredje större anläggningen medan Junnikkala blir först i Finland.   – För sex år sen driftsatte vi den första virkestorken av den här typen hos SCA Bollsta. Den fick ett enormt genomslag bland annat i tysk branschpress där den döptes till ”Das Swedische Monster”, berättar Robert Larsson, vd på Valutec.

Sedan dess har Valutec sålt ytterligare tolv TC-kanaltorkar, Valutec anger sågverkens behov av ökad kapacitet samt flexibilitet i hanteringen av olika typer av bräder som skäl till framgången.

TC-kanaltorken som byggdes hos SCA Bollsta utanför Sundsvall var den första med individuell frånluft, vilket öppnade möjligheter att fritt blanda dimensioner mellan olika virkespaket.

Den totala årliga TC-torkkapaciteten som sålts av Valutec har nu passerat en miljon kubikmeter och det totala ordervärdet uppgår till mer än 250 miljoner kronor.

– De har kraften att förändra arbetssättet på ett helt sågverk, särskilt i Centraleuropa där en låg andel av virket tidigare torkats med kvalitetsbrister som följd. TC-kanaltorken möter det starka fokus på kapacitet som fortfarande styr samtidigt som den möjliggör en betydligt högre kvalitet på slutprodukten, säger Robert Larsson.

Affärerna i Finland och Tyskland är ett resultat av både ett långsiktigt utvecklingsarbete och en flerårig bearbetning av de europeiska marknaderna. – Den finska affären innebär att vi nu sålt TC-kanaltorkar till alla våra största marknader, något som visar anläggningens flexibilitet då varje marknad har unika behov och förutsättningar, säger Robert Larsson.

Junnikkala har två sågverk och en total årsproduktion på knappt 400 000 kubikmeter. Hos dem kommer TC-kanaltorken att öka den totala torkkapaciteten på sågverket i Kalajoki, mellan Vasa och Uleåborg.

Tyska Holzwerke Ladenburger är en av Europas ledande sågverkskoncerner med fem sågverk och en total årsproduktion på över 800 000 kubikmeter. Där kommer TC-kanaltorken att användas för att möta en ökad efterfrågan på främst torkade bräder. Kapaciteterna hos virkestorkarna uppgår till 80 000 respektive 90 000 kubikmeter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093