23948sdkhjf

Ny strategi för träbyggande får branschen att hoppas – "Vi står rustade"

Regeringen vill stimulera byggandet av flerbostadshus i trä. Bidrar till sänkta priser och bättre miljö, menar bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Regeringen har fastslagit en ny strategi för träbyggnation och vill på så sätt stimulera branschen, så att fler flerbostadshus byggs i trä. 

Det finns många vinster med att öka trähusbyggandet, konstaterar bostadsminister Peter Eriksson i förordet till strategidokumentet.

– Trähusfabriker ligger ofta nära råvaran, skogen, och skapar nya arbetstillfällen och hållbar tillväxt på mindre orter och i landsbygden.

Peter Eriksson menar att de höga priserna har begränsat möjligheterna "att få fram bostäder till vanligt folk till rimliga priser”. Han hoppas, enligt Dagens Industri, på ett lägre pris med upp mot 20 procent jämfört med byggande i betong.

Inte minst finns en miljömässigt aspekt på satsningen. 

– Det behövs eftersom vi vet att vi behöver bygga mycket bostäder, vilket har en stor påverkan när det gäller växthusgaser och växthuseffekten, säger Peter Eriksson till Dagens Industri. 

Miljöpartiets mål är att 50 procent av flerbostadshusen byggs i trä 2025. Enligt SCB byggdes 10 procent av husen med trästomme 2016. 

– Träbyggindustrin står rustad för det och har ökat sin kapacitet konstant, vilket är en signal om att man vill leverera", säger Carl Wangel, kommunikationschef på Sveriges Träbyggnadskansli, till Dagens Industri. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109