23948sdkhjf

Sågverk beredda såga brandskadat

Erfarenheter från 2014 en grund för planerna

Vid juli månads utgång hade cirka 25 000 hektar skogsareal i Sverige eldhärjats under sommaren. Värdet av den brunna skogen uppskattas av Skogsstyrelsen till över 900 miljoner kronor. Sågning av brandskadat timmer måste ske så snabbt som möjligt. Denna gång är den brunna skogsarealen nästan dubbelt så stor som 2014 och det kommer att krävas att flera sågverk ställer om till att såga brandskadat timmer.

Den största brunna skogsarealen, cirka 30 procent av totalarealen, finns i Ljusdals kommun i Hälsingland. Den näst största är vid Trängslet i norra Dalarna och därefter följer Fågelsjö och Lillhärdal i Härjedalen.

Setras sågverk i Färila ligger mitt i det branddrabbade området i Ljusdals kommun. Setra har ännu inte fattat något beslut om att såga brandskadat timmer, men vd Hannele Arvonen säger att man är beredd att göra det, och i så fall vid sågverket i Färila.

– Vi gjorde det även vid branden 2014, då vid vårt sågverk i Skinnskatteberg. Vi ställer upp så mycket vi bara kan för att hjälpa till i den uppkomna situationen.

En längre artikel och fler kommentarer i NTT nr. 7 som kommer inom kort.

Källa: Björn Lundbeck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156