23948sdkhjf

Många kandidater till Rödfärgspriset

Visar på möjligheter att kombinera med modern design

Årets upplaga av Rödfärgspriset har lockat mer bidrag än någonsin tidigare. Tävlingen är öppen för arkitekter som kombinerat modernt och nyskapande trähusbyggande med Falu Rödfärg eller någon annan slamfärg.Det är ett 40-tal bidrag som inkommit i årets tävling och utav dessa har 15 nominerade bidrag valts ut. Det är allt ifrån privata villor och stugor till offentliga byggnader som deltar i tävlingen.

Vinnaren av Arkitekternas Rödfärgspris utses av en jury som belönar det bidrag som på bästa sätt visar ”nyskapande modern arkitektur där Falu Rödfärg, eller annan slamfärg, haft en framträdande roll för helheten”. Det finns dessutom möjlighet för allmänheten att tycka till och rösta i ett särskilt publikpris. Röstningen sker på www.rodfargspriset.se fram till 4 oktober. 

Nytt för i år är införandet av Folkets Rödfärgspris där allmänheten har haft möjlighet att skicka in egna bilder och nominera trähusbyggen målade i Falu Rödfärg eller annan slamfärg. Det inkom totalt 150 bidrag och av dem har 10 objekt kvalificerat sig till finalen. Det är möjligt att rösta på Folkets Rödfärgspris på www.rodfargspriset.se fram till 25 september.  

Priset delas ut vid en gala på A-House i Stockholm den 25 oktober 2018. Prisutdelare är Landshövdingen för Dalarna Ylva Thörn. Vid galan kommer tre priser att delas ut: 
- Arkitekternas Rödfärgspris – juryns pris 
- Arkitekternas Rödfärgspris – publikens pris 
- Folkets Rödfärgspris

Rödfärgspriset instiftades 2002 och delas ut vartannat år. Det är Falu Rödfärg, ett av Stora Ensos varumärken, som arrangerar tävlingen.

- Vi ser ett ökat intresse i Sverige att bygga mer hållbart och trä är det mest hållbara byggmaterial som finns. Denna arkitekturtävling lyfter fram exempel på de möjligheter som finns att skapa modern design i trä och samtidigt använda en färg som har en så anrik historia. Att på detta sätt kombinera hållbarhet och arkitektur med tradition och framtid är en fantastisk lyckad kombination”, säger Mikael Lindberg, försäljningschef för Stora Ensos träprodukter i Skandinavien.

Mikael Lindberg pratar om trähus vid Stora Trähus den 17 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11