23948sdkhjf

"Svensk skogsindustri går in i en ny era"

Danske Bank: High-tech produkter från skogen kan bli Sveriges nästa exportsuccé
Då hösten börjat med en stark skogskonjunktur med nya rekordpriser på både pappersmassa och trävaror, har svensk skogsindustri även tagit ledartröjan i den internationella forskningen och utvecklingen av nya miljösmarta skogsprodukter, enligt ett pressmeddelande från Danske Bank.

Eftersom svensk skogsindustri har rekordinvesterat i nya produktionsanläggningar är industrin rustad att gå in i nästa fas där man är drivande inom utvecklingen av nya banbrytande användningsområden för svenskt trä, skriver Danske Bank.

Enligt pressmeddelandet kan flera av de nya förnyelsebara produkterna som nu skapas, bli svaret på globala klimatutmaningar inom bland annat bränslesektorn, förpackningsindustrin och byggsektorn.

– Jag skulle vilja påstå att vår skogsindustri nu går in i en ny era, från basindustri till high-techsektor. Svenska innovationer väcker stort internationellt intresse och de kan bli en del av lösningarna på många av de problem världen brottas med, säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige i pressmeddelandet.

Enligt Danske bank ligger en stor del av den hittills outnyttjade potentialen i att ta vara på massaindustrins restprodukter och att detta kan bli en guldgruva för skogsindustrin i framtiden.

"Massavedstocken består av cirka 40 procent cellulosa som används till papper, kartong och textil. Resten är framförallt lignin och hemicellulosa som man hittills eldat upp. Redan i dag kan man i mindre skala tillverka produkter såsom diskmedel, skosulor, lim och kevlarfiber av lignin. Hemicellulosan kan istället bli en vegetarisk biff eller nyttjas som komplement till penicillin vid vissa sjukdomar", skriver Danske Bank.

Danske Bank menar att en viktig signal är att skogsindustrin nu börjar investera i en storskaligare produktion av biobaserade fordonsbränslen, från framförallt tallolja och snart också lignin och att med skogsdieseln får industrin en bulkprodukt och med den ett kassaflöde som banar vägen för andra förnyelsebara produkter.

– Nu ser vi att det börjar ta fart på riktigt och jag är övertygad om att biobränslen är på väg att få ett ordentligt genombrott. Det skapar goda förutsättningar för att vi kommer att få se mycket mer av de mer nischade innovationerna. Med breda, långsiktiga politiska beslut har skogsindustrin och skogens nya produkter allt det som krävs för att bli Sveriges nästa exportsuccé, säger Johan Freij i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078