23948sdkhjf

Förödande bostadspolitik

Amorteringskrav och flyttskatt pekas ut som två stora orsaker till dagens inlåsningseffekter på bomarknaden.

Det byggs på tok för få bostäder i Sverige. Samtidigt finns ett regelverk som låser fast allt för många i bostäder som de av olika anledningar inte vill ha.

I en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling konstateras bland annat att två av tre unga svenskar vill bo större än vad de gör i dag. Samtidigt uppger en av tre personer över 65 år att de vill ha mindre boyta, 15 procent av dessa anger flyttskatten som främsta orsak till att de inte flyttar. Bara fyra av tio svarande säger sig ha en bostad i önskad storlek.

Höga krav på amorteringar stänger ute unga från bostadsmarknaden samtidigt som flyttskatten tvingar den äldre generationen att bo kvar i alltför stora bostäder. Det är tydligt att både unga och äldre, som är nycklarna för att låsa upp bostadsmarknaden, upplever att Sveriges bostadspolitik fungerar dåligt, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Till det kommer en bostadskostnad som många upplever som besvärande hög. Bland annat säger 30 procent av personer i åldern 18-29 år att en för hög månadskostnad är orsaken till att de tvekar inför att byta bostad.

Inlåsningseffekterna är som störst i de tre storstadsområdena. En av tre i Stockholmsregionen svarar att just månadskostnaden är den främsta orsaken till att de inte byter bostad. I Malmöområdet är andelen nästan lika hög. I Göteborg svarar 18 procent att flyttskatten hindrar dem från att flytta, vilket är den högsta andelen i landet.

Nu är det ett mycket bra läge för den blivande regeringskonstellationen att åstadkomma en bred politisk överenskommelse med fokus på att öka bostadsmarknadens rörlighet. Här måste riktade åtgärder för ungas entré på bostadsmarknaden, en sänkning av flyttskatten och en översyn av det skärpta amorteringskravet, prioriteras, hävdar Marcus Svanberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094