23948sdkhjf

Valideringsprojekt ska mäta kompetens

Användbart både vid rekrytering och utbildning

Ett projekt för att ta fram valideringssystem för träindustrin har nu kommit fram till modeller som är färdiga att börja användas. Systemet kan användas både vid rekrytering och för vidareutbildning i företagen.

Arbetet med valideringssystem har haft en bredd som omfattar hela industrin, men TMF har i samarbete med GS-facket hela tiden varit med och drivit projektet, som i delar är inriktat på specifik branschkompetens. De yrkesgrupper inom träindustrin som det handlar om i nuläget är maskinsnickare, CNC-operatörer, ytbehandlare och specialsnickare.

– Vi har varit i kontakt med hundratals företag som fått säga vilka kompetenser de behöver för att anställa och för olika arbetsuppgifter, säger Henrik Smedmark, TMF, som initierat och lett projektet.

Resultatet är tester som prövar kunskaperna i de frågor som företagen angett som viktiga, och som omfattar både språkkunskaper, teknik och frågor kring hygienkrav och säkerhet.

De prover man hittills utfört baserade på företagens krav har bland annat visat på behov av kompletteringar av gymnasieskolans yrkesutbildning.

I projektet har man även utvecklat system för provens utförande och för certifiering av testledare.

– Vi har fått en enormt positiv respons från våra medlemsföretag, säger Henrik Smedmark. Många företag har varit ovana vid att specificera vilka kompetenser man behöver, och att göra detta underlättar för dem att kommunicera vid rekrytering eller vid kontakter med andra företag eller organisationer.

Valideringssystemen underlättar inte minst vid rekrytering av nyanlända, något som många företag inom träindustrin har behov av.

 

Nils Lindstrand

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109